Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert de Înălțare în cadrul Festivalului Internațional 'Primăvara de la Praga' - 2022

Publicat: joi, 19 Mai 2022 , ora 10.44


Miercuri, 25 mai 2022, de la ora 21.00 la Scena Europeană, veți avea ocazia să ascultați în transmisiune directă de la Praga, Concertul susținut de Ansamblul "Vox Luminis" și de Orchestra Barocă din Freiburg la Sala "Dvorak" de la Rudolfinum din Praga. Dirijează Lionel Meunier.

Programul include lucrări ale marilor maeștri din Epoca Barocului. Vom asculta două cantate de Johann Sebastian Bach. Prima dintre ele, Cantata BWV 128 "Auf Christi Himmelfahrt allein" (Pentru Sărbătoarea Înălțării) a fost compusă în 1725 când autorul ocupa postul de cantor la Biserica Sf. Toma din Leipzig, iar prezența sa acolo a constituit o adevărată reformă pentru muzica sacră a timpului său. Cea de-a doua, Cantata BWV 11 "Lobet Gott in seinen Reichen" (Lăudați pe Dumnezeu în Regatul Său), compusă 10 ani mai târziu, are un caracter festiv tocmai pentru a sublinia grandoarea și importanța Sărbătorii Înălțării lui Iisus Hristos. Aici Bach a folosit o orchestrație generoasă care include instrumente de suflat și de percuție.

Programul cuprinde și o cantată a unui compozitor de asemenea german, contemporan cu Bach, Georg Philipp Telemann. El a compus peste 1.400 de cantate pentru fiecare duminică a anului bisericesc. Cantatele lui Telemann conțin și ele inovații pentru componistica secolului 18 și excelează prin melodii magnifice și bogăție orchestrală. Din creatia lui Georg Philipp Telemann vom asculta Cantata "Ich fahre auf zu meinem Vater" (Mă duc la Tatăl Meu).

Sonata nr.12 în Do major "Înălțarea lui Christ" din seria Mystery (Rosary Sonatas) de Heinrich Ignaz Franz von Biber va completa acest concert cu muzică sacră dedicată Sărbătorii Înălțării și o va avea solistă pe violonista elvețiană Leila Schayegh. Din 2010 ea predă vioară barocă la Schola Cantorum Basiliensis, în calitate de succesoare a Chiarei Banchini.

Laura Ana Mânzat