Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cristian Măcelaru și Dan Dediu la 'Concerte de 5 stele'

Publicat: marți, 17 Mai 2022 , ora 9.15

Nu mai departe de acum trei luni, pe 18 februarie 2022, un public curios venea la concertul Orchestrei Radiodifuziunii din Köln pentru o întâlnire cu muzica românească, și anume cu o noutate absolută. Era vorba de o comandă a ansamblului pentru seria "Miniaturi ale timpului": 12 compozitori, 12 prime audiții pentru a reflecta evenimente politice sau sanitare contemporane. Reprezentatul României în acest grup de autori este Dan Dediu, cu lucrarea sa Formido. A ales o abordare ceva mai generală a ambianței curente, așa cum el însuși spune: "În latină, Formido descrie un sentiment de frică sau groază. Am gândit deci o muzică cu succesiuni rapide și violente de acorduri complexe, ilustrând spaima care ne poate cuprinde când suntem amenințați de ceva ce nu înțelegem".

Orchestrei Radiodifuziunii din Köln și dirijorului Cristian Măcelaru li s-a alăturat apoi violonistul Daniel Hope care, mergând pe urmele unui ilustru predecesor -Joseph Joachim - și alăturându-se astfel unei ilustre galerii de personalități - Otto von Bismarck, Johannes Brahms, Giuseppe Verdi, este președintele Casei Beethoven din Bonn. La Köln, Daniel Hope a ales muzică din Anglia: dificilă, grandioasă și expansivă, imaginată de Sir Edward Elgar în Concertul său în si minor pentru vioară.

Orchestră germană de top, cea a Radiodifuziunii din Köln, îi ura în 2019 bun-venit ca dirijor principal unui artist român cu o carieră într-adevăr internațională: Statele Unite, Olanda, Franța, Marea Britanie, Danemarca, toate l-au aplaudat, la pupitrul unor excelente ansambluri, pe Cristian Măcelaru. Îl cunoașteți, și grație serialului "Camera albastră", în care, pe frecvențele Radio România Muzical, pe pagina noastră de Facebook și pe canalul nostru de YouTube, vorbește despre lucrări și compozitori.

"Arta ne ajută să transmitem cele mai profunde emoții", spune Cristian Măcelaru; "Vorbesc prin muzică", spunea Johannes Brahms. Cele două motto-uri s-au reunit în finalul concertului din 18 februarie 2022, cu artistul român dirijând Simfonia a 3-a în Fa major a impunătorului autor german.

Maria Monica Bojin