Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Robert Gerhard și Antonin Dvorak în direct de la Filarmonica din Berlin

Publicat: miercuri, 11 Mai 2022 , ora 8.01

În timpul mandatului său ca dirijor șef al Filarmonicii din Berlin, Simon Rattle a prezentat frecvent raritățile lui Dvoűák. La debutul său cu Filarmonica din Berlin, în 1987, i-a cucerit prin stilul său energic, pasiunea necondiționată pentru muzică și viziunile sale artistice. Acest lucru l-a făcut cel mai puternic candidat pentru a-i succeda lui Claudio Abbado în 2002. În timpul mandatului său de 16 ani, Sir Simon Rattle a fost, împreună cu muzicienii săi, responsabil pentru multe inițiative importante care au stabilit viitorul curs al orchestrei: înființarea Stiftung Berliner Philharmoniker (Fundația Filarmonică din Berlin), crearea programului Education, precum și a portalului video Digital Concert Hall și a casei de discuri Berliner Philharmoniker Recordings.

De la sfârșitul mandatului său, Sir Simon Rattle - în prezent director muzical al Orchestrei Simfonice din Londra și dirijor principal desemnat al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze - a continuat să mențină legături strânse cu Orchestra Filarmonicii din Berlin. Numai în luna mai, Sir Simon Rattle va susține șase concerte cu ansamblul din Berlin, în primele trei prezentând lucrări de Robert Gerhard și Antonin Dvorak.

Vineri, 13 mai, de la ora 21.00, la Radio România Muzical, sunteți invitați la a doua seară propusă de muzicienii germani care, sub bagheta lui Sir Simon Rattle, prezintă două lucrări rar auzite din creația lui Antonin Dvorak: Scherzo capriccioso op. 66 - un opus pe care orchestra l-a interpretat ultima dată în 1933 - și Suita op. 98 în La major "Americană" - o lucrare care nu s-a regăsit, până acum, în programele prezentate de Orchestra Filarmonicii din Berlin. Cronicarii remarcă asemănarea izbitoare a Suitei Americane cu celebra Simfonie "Din Lumea Nouă".

O altă noutate în programul serii de 13 mai este creația compozitorului catalan Roberto Gerhard: un elev al lui Schoenberg, ale cărui lucrări îmbină în mod fascinant sunetele avangardiste cu cele spaniole. Dansuri din muzica baletului "Don Quixote" și Simfonia a III-a "Colaje" - sunt lucrările alese de muzicienii Filarmonicii din Berlin, conduși de Sir Simon Rattle.

Radio România Muzical preia acest concert vineri, 13 mai 2022, ora 21.00, fiind transmis în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache