Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live: Concertul de deschidere a celei de-a 77-a ediții a Festivalului „Primăvara la Praga”

Publicat: joi, 5 Mai 2022 , ora 16.39

Festivalul Internațional de Muzică "Primăvara la Praga" a ajuns la cea de-a 77-a ediție, evenimentul fiind planificat în perioada 12 mai - 3 iunie 2022, debutând - așa cum ne-am obișnuit - în ziua comemorării compozitorului ceh Bedűich Smetana. În mod tradițional, programul primului concert include Ciclul de poeme simfonice "Patria mea" de Bedűich Smetana, iar în acest an onoarea de a interpreta această creație îi revine Orchestrei "West-Eastern Divan" fondate de dirijorul Daniel Barenboim. Din păcate, din cauza unor probleme de sănătate, la începutul lunii curente maestrul a anunțat că se va retrage din nou, temporar, din activitate. Astfel, la Praga, în locul său se va afla tânărul dirijor german Thomas Guggeis, în vârstă de 28 de ani, desemnat chiar de Barenboim.

Concertul de joi seară, 12 mai, pe care îl vom transmite la Radio România Muzical în direct de la Sala Smetana a Primăriei din Praga este primul dintr-o serie de 2 concerte cu acest program planificate în capitala Cehiei în perioada 12 - 13 mai 2022.

În schimb, pentru Orchestra "West-Eastern Divan" cele două seri de concerte de la Praga marchează finalul unui turneu derulat de ansamblu la Paris, Milano, München, Bruxelles, Luxemburg. Un turneu condus integral de dirijorul Thomas Guggeis, în al cărui program a figurat chiar Ciclul de poeme simfonice "Patria mea" de Bedűich Smetana. Programul a fost ales în mod simbolic de Daniel Barenboim, care prețuiește în mod deosebit această lucrare pe care a dirijat-o frecvent, considerând că este semnificativă pentru orchestra sa alcătuită din muzicieni israelieni și arabi.

Așadar, vă invit joi 12 mai, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, să fim părtașii unui eveniment de marcă, transmis în direct de la Praga.

Florica Jalbă