Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Despre Opera – ca pasiune și business cu Maria Moț – Director General MWA Management (Londra)

Publicat: duminică, 8 Mai 2022 , ora 8.55

Maria Moț este unul dintre cei mai apreciați și de succes agenți de impresariat artistic din domeniul teatrului liric. Locuiește la Londra. Iar zâmbetul ei însorit pare - tuturor celor care nu știu că s-a născut în România, zâmbet… tipic mediteraneean.

Este fiica excepționalului bas Mihai Moț. Crescută printre decoruri de operă, cu dragoste și respect față de artiști…un adult ce-și asumă cu deosebită mândrie emoțiile, descoperirile și beatitudinile trăite în copilărie și adolescență, alături de tatăl ei, la Opera din Iași. Pe atunci, zilele săptămânii purtau pentru ea nume de spectacole: "Aida", "Nabucco" - în care tatăl, se pare că întruchipa un Zaccaria incredibil! -, "Elixirul dragostei", "Flautul fermecat"… În timp ce azi, săptămânile i se plămădesc din abrevieri de tipul: Lise (Davidsen) - Ariadne MET; Freddie (De Tommaso) - Debut ROH; Gerald Finley - Welcome MWA; Erin (Morley) - MET, Lise + Freddie - Last Night BBC Proms…

Și-a început activitatea de impresariat artistic la Centre Stage Artist Management din Berlin. A continuat-o, la prestigioasa agenție londoneză Intermusica. Iar din noiembrie 2020 are propria agenție, MWA (Maria Moț Artist Management) - sub pavilionul căreia se ocupă de angajamentele a 31 de artiști lirici. Printre aceștia, sopranele: Lise Davidsen, Anna Pirozzi și Irene Theorin; mezzosoprana Angela Brower; tenorii: Freddie De Tommaso, Pavel Cernoch și Stanislas de Barbeyrac, bas-baritonul Gerald Finley. Iar dintre artiștii români, soprana Iulia Maria Dan, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ioan Hotea și basul Alexander Kopezi.

Cum a ajuns Maria Moț să impresarieze artiști atât de valoroși? Răspunsul, probabil că ascunde o poveste, pe care, eu-una, mi-aș dori s-o știu. Sau, ce resorturi au îndemnat-o pe Maria Moț să se desprindă de familia Intermusica și să se lanseze într-o activitate independentă, exact când toate teatrele de operă zăceau în lockdown? Și asta ar fi o întrebare. Sau: care sunt etapele premergătoare semnării unui contract, penalitățile apărute la anularea unui spectacol…și încă, multe altele…întrebări prilejuite de prezența - pentru întâia oară la Seara de operă - a unui agent de impresariat artistic.

Duminică, 8 mai, de la ora 19.00, Seara de operă - Ediție specială cu Maria Moț, Audio - în FM și Video - pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical.

Luminița Arvunescu