Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Bal mascat de Verdi - în direct de la Teatrul La Scala din Milano

Publicat: luni, 2 Mai 2022 , ora 15.25

Teatrul La Scala din Milano prezintă, începând de miercuri, 4 mai 2022, o nouă producție cu Un ballo in maschera (Bal mascat) de Giuseppe Verdi. Noua montare, dirijată de Nicola Luisotti (inițial cel care ar fi trebuit să conducă spectacolul era Riccard Chailly, retras, însă, din motive de sănătate), va avea șapte reprezentații, până în data de 22 mai. Cu acest prilej Luisotti marchează 20 de ani de la debutul său scaliger. Regia, decorurile și costumele noii producții sunt realizate de Marco Arturo Marelli, cu lumini de Marco Filibeck.

Soprana Sondra Radvanovsky, care a mai cântat Amelia la Scala și în 2013 (atunci într-o nouă producție realizată de regizorul Damiano Michieletto, în cadrul evenimentelor dedicate bicentenarului Verdi), revine la Milano, de această dată la doar câteva săptămâni după triumful ei din Turandot de la Roma. Artista în vârstă de 53 de ani a debutat în rolul titular din opera lui Puccini în 12 martie, sub bagheta lui Sir Antonio Pappano, cu Jonas Kaufmann, Ermonela Jaho, Michael Spyres și Michele Pertusi parteneri. A fost o versiune de concert, prezentată la Accademia Nazionale di Santa Cecilia și imprimată de Warner Classics.

Tenorul Francesco Meli, pe care îl vom urmări în partitura lui Riccardo, sărbătorește 20 de roluri interpretate pe scena La Scala, pe parcursul a 18 ani de parteneriat artistic cu faimoasa instituție italiană. Din distribuția spectacolului din 4 mai face parte și unul dintre baritonii verdieni de referință ai vremurilor noastre - Luca Salsi, pe care îl vom asculta în rolul lui Renato. Pe scenă vor evolua și mezzo-soprana Yulia Matochkina - Ulrica, soprana Federica Guida - Oscar, basul Liviu Holender - Silvano, bas-baritonul Sorin Coliban - Samuel. În roluri mici îi auzim pe basul Jongmin Park - Tom, bas-baritonul Costantino Finucci - un judecător, și pe tenorul Paride Cataldo - un servitor al Ameliei. Artiștii cântă în compania Corului (pregătit de Alberto Malazzi) și a Orchestrei Teatrului La Scala din Milano.

Giuseppe Verdi a compus opera Un ballo in maschera (Bal mascat) în anul 1859, având la bază subiectul folosit de compozitorul Daniel Auber și de libretistul Eugene Scribe în grand-opera Gustave III, ou Le bal masque, ce a avut premiera la Opera din Paris în 1833; opera are ca subiect asasinarea Regelui Gustav al III-lea al Suediei, împușcat în timp ce participa la un bal mascat. Povestea îmbină intriga politică, dragostea interzisă și asasinatul și păstra, inițial, câteva dintre figurile istorice implicate în această conpirație și apoi crimă. Trebuie spus, însă, că partitura a trecut prin numeroase transformări (impuse de cenzură și/sau de diverse reglementări) pentru a ajunge la forma pe care o cunoaștem astăzi.

Vă aștept miercuri, 4 mai 2022, de la ora 21.00, să ascultăm Bal mascat de Verdi în direct de la Milano.


Irina Cristina Vasilescu