Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Zile de sărbătoare și lumină la Radio România Muzical

Publicat: joi, 14 Aprilie 2022 , ora 15.59

Din 18 aprilie, Radio România Muzical propune pentru două săptămâni emisiuni adaptate Săptămânii Patimilor și Săptămânii Luminate.

De la ora 12.00, între 18 și 24 aprilie: Musica sacra la Radio România Muzical. De luni până vineri, în serial, cele două oratorii emblematice pentru Săptămâna Patimilor - Patimile după Matei și după Ioan de Johann Sebastian Bach. Sâmbătă, 23 aprilie, sub acest generic, o emisiune în care se regăsesc câteva dintre concertele propuse în cadrul proiectului Săptămâna Patimilor din cadrul Uniunii Europene de Radio, iar duminică, 24 aprilie, puteți asculta partea a II-a, legată de Paști, din oratoriul Messiah de Georg Friedrich Handel.

Vineri, 22 aprilie, în cadrul emisiunii Polifonii (ora 13.20), este difuzat Oratoriul bizantin de Paști semnat de Paul Constantinescu, lucrare capitală a creației românești legată de sărbătorile pascale.

Sâmbătă și duminică, 23-24 aprilie, de la ora 15.00, vă invităm să ascultați în premieră câteva recitaluri și concerte înregistrate în 2022: concertele Orchestrei Române de Tineret din 26 februarie și 12 martie, dirijori Cristian Măcelaru și Cristian Mandeal, recitalul susținut de Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea pe 29 ianuarie la Palatul Tinerimea Română și concertul cameral Satie-Brâncuși ce a avut loc pe 19 februarie la Sala Radio.

Joi, 21 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical poate fi ascultat concertul de Paști susținut de Orchestra Națională Radio sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu. De la ora 21.00, în direct, Gala International Classical Music Awards (ICMA), în cadrul căreia primește premiul "Compozitorul anului" românul Sebastian Androne. Comentează Irina Cristina Vasilescu.

În Noaptea de Înviere, Larisa Clempuș vă propune trei ore de reflecție prin muzică sub genericul "Lumină lină."

Duminică, 24 aprilie, de la ora 20.00, ascultați opera Parsifal de Richard Wagner, opus legat prin subiect și spirit de marea sărbătoare a creștinătății.

În Săptămâna Luminată, de la ora 10.00, Filarmonicile "Transilvania"  din Cluj-Napoca și "George Enescu" din București vă invită să descoperiți din înregistrările concertelor lor, realizate în perioada recentă, iar de la ora 12.00, aveți o selecție realizată de Petre Fugaciu din concertele Big Bandului Radio România.

În 25, 26 și 28 aprilie, de la ora 19.00, Florica Jalbă propune câteva dintre recitalurile și concertele organizate de Radio România Muzical sub genericul "Moștenitorii României muzicale"; printre protagoniști: Ioana Cristina Goicea, Axia Marinescu, Florian Mitrea, Valentin Răduțiu, Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru.

Sâmbătă și duminică, 30 aprilie-1 mai, de la ora 16.00, sunteți invitați să descoperiți în oglindă "Anotimpurile" lui Vivaldi și Haydn.

Iar sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 20.00, Luminița Arvunescu vă propune o nouă Seară de operă în direct de la Teatrul Metropolitan din New York.

Audiție plăcută și sărbători cu lumină alături de Radio România Muzical!