Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Portret de compozitor Sebastian Androne-Nakanishi - compozitorul anului 2022 la International Classical Music Awards

Publicat: vineri, 8 Aprilie 2022 , ora 8.29

Cu o creație care însumează aproximativ 100 de opusuri până în prezent, Sebastian Androne-Nakanishi este un nume de referință al generației de tineri compozitori români. S-a născut în anul 1989 și a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, absolvind studiile doctorale cu Magna cum laudae în 2018 sub îndrumarea profesorului Dan Dediu. Educația muzicală și-a desăvârșit-o prin diferite specializări la Conservatoarele din Birmingham și Paris, dar și la cursuri de măiestrie susținute din cele mai diverse zone stilistice. Cu o creație care și-a extins permanent granițele genurilor, fiind consistentă, atât în zona camerală și simfonică, cât și în cea de teatru, film și chiar balet, Sebastian Androne- Nakanishi este un autor care deține un arsenal de scriitură bogat, pus în slujba unei preocupări pentru transformarea formei și reprezentare conceptuală, reușind să materializeze sonor diverse concepte abstracte. Multe dintre lucrările sale au fost premiate la competiții importante din România (Concursurile "George Enescu", "Ștefan Niculescu", "Paul Constantinescu", "Majura") și din țări, precum Franța, Elveția, Japonia și China.

Anul acesta, la inițiativa Radio România Muzical, Sebastian Androne-Nakanishi a fost propus și votat drept "Compozitorul anului" la International Classical Music Awards(ICMA) - un premiu special, pe lângă cele 16 categorii audio-video, reprezentând CD-uri și DVD-uri intrate în competiție. Muzicianul român va fi prezent pe afișul Galei ICMA, care se va desfășura în data de 21 aprilie la Filarmonica din Luxemburg, transmisă în direct de Radio România Muzical.

Cu această ocazie, vă invit să intrați în contact direct cu arta compozitorului Sebastian Androne-Nakanishi în cele 5 episoade dedicate acestuia în cadrul emisiunii "Sunete contemporane", în fiecare noapte de luni, 11, până vineri, 15 aprilie, la Radio România Muzical, ora 23.30.


Dan Ghineraru