Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

BBC - 100 de ani!

Publicat: joi, 31 Martie 2022 , ora 16.15

The British Broadcasting Corporation sau pe scurt BBC este unul dintre cele mai mari și importante trusturi media din lume. În 2009, ca o recunoaștere a realizărilor sale naționale și internaționale, BBC a fost distins cu Queen's Award for Enterprise.


BBC primii pași

Istoria sa a început în 1920 când a fost realizată prima transmisiune publică sponsorizată de Daily Mail's Lord Northcliffe și prezentată de faimoasa soprană din Australia - Dame Nellie Melba. Un început care a mizat pe imaginație și pe captarea atenției publicului britanic. Doi ani mai târziu, în 1922, deja existau 100 de solicitări pentru licențe de difuzare! Tot atunci, a fost propusă acordarea unei licențe unice unei companii deținute în comun de un consorțiu cunoscut sub numele de British Broadcasting Company Ltd. John Reith. De altfel, John Reith a fost primul Manager general iar L. Stanton Jefferies a fost primul director muzical. Și așa a început o poveste care continuă și astăzi! O poveste care s-a ghidat după un motto sugestiv: fii informat, educat dar și binedispus.


BBC și rolul său cultural în cei 100 de ani de existență!

După cel de al Doilea Război Mondial, BBC a avut un rol determinant și în ceea ce privește viața culturală britanică și internațională. Astfel, încă de la începuturile sale, BBC și-a dorit să dețină și câteva ansambluri simfonice și corale de prestigiu. Și a reușit!

Astfel, majoritatea orchestrelor și corurilor BBC își au originea în primul deceniu de pionierat al BBC. Misiunea lor fundamentală a fost aceea de a aduce muzica clasică la o cât mai largă audiență posibilă la radio, prin concerte live dar și prin cele educative. De fapt, astăzi când rostește BBC te gândești printre altele la: Orchestra Simfonică BBC(care a luat ființă sub conducerea lui Adrian Boult în 1930), BBC Singers (cunoscut din 1924 ca BBC Wireless Singers), BBC Symphony Chorus de la Londra, la Orchestra Simfonică BBC - Scoția de la Glasgow (fondată în 1935), la Orchestra Filarmonică BBC de la Salford (având-o ca precursoare Orchestra 2ZY, difuzată pentru prima dată pe semnalul radio 2ZY din Manchester), la BBC Concert Orchestra de la Watford (care își are originea în Orchestra Theatre BBC, fondată în 1931) și la Corul și Orchestra Naționale BBC -Țara Galilor la Cardiff (înființată în 1928).

Cu alte cuvinte orchestrele și corurile BBC s-au plasat în centrul producției muzicale la BBC, ajungând la un public cât mai divers prin intermediul platformelor: BBC Radio 3, la BBC Two, la BBC Four și la 6 Music.

Din 1927, în fiecare an, BBC a participat la finanțarea și transmiterea unuia dintre marile festivaluri de muzică clasică - BBC Proms. Din 1930, Orchestra Simfonică BBC, a concertat la 49 de ediții și tot de atunci este elementul cheie pentru celebrul Last Night of the Proms. În prezent, ansamblurile BBC au devenit coloana vertebrală a Festivalului Proms, oferind aproximativ 40% -50% din producțiile sale.

Tot BBC, este cel care transmite și alte importante evenimente precum Lunchtime concerts, Glastonbury Festival, Reading Festival și Eurovision Song Contest.

Pentru a marca 100 de ani de existență BBC, Orchestrele și Corurile BBC au pregătit diverse programe începând din stagiunea 2021 și având ca un prim punct culminant zilele de 11-13 februarie 2022, când au avut loc concerte live susținute la Londra, Cardiff, Manchester, Glasgow și Belfast.

Programele au cuprins lucrări de la cele clasice la cele de secol XX interpretate de binecunoscuți soliști, precum soprana Fatma Said, mezzosoprana Alice Coote, violonistele Vilde Frang și Alena Baeva, violoncelistul român Andrei Ioniță, pianiștii Boris Giltburg, Garrick Ohlsson și Stephen Hough și de dirijori de prestigiu ca Sir Mark Elder, Sir Simon Rattle, Daniel Harding,Sakari Oramo, Hannu Lintu, Kazuki Yamada, Ryan Bancroft, Ben Palmer, Omer Meir Wellber, Gergely Madaras, Daniele Rustioni, Dalia Stasevska și Anna-Maria Helsing.


Așadar, o sărbătoare sonoră oferită în exclusitate la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Concerte de 5 stele, între 4-29 aprilie 2022, de luni până vineri între orele 15.30-17.00. Realizatori: Ana Voinescu și Alexandra Scumpu.

Audiție plăcută!


Octavia Galescu