Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert extraordinar al Radioului Ceh în sprijinul Ucrainei, luni 14 martie 2022, ora 20.30

Publicat: joi, 3 Martie 2022 , ora 13.44


Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga și dirijorul Petr Popelka, ne invită la un eveniment cu totul special, Concertul extraordinar "Radioul Ceh pentru Ucraina",expresie a simpatiei față de toți ucrainenii care se confruntă cu o agresiune de neegalat, în acest moment trist pentru omenire.

Radio România Muzical va prelua în direct acest concert cu un program care va combina muzica unor compozitori ucraineni și cehi și care se va desfășura la "Rudolfinum" din Praga, centru cultural istoric din secolul 19 care adăpostește o sală de concerte, o galerie de artă și câteva săli de expoziție.

În deschiderea serii vor fi prezentate imnurile naționale ale celor doua țări, Cehia și Ucraina, în interpretarea Corului de Copii al Radiodifuziunii Cehe condus de Vìra Hrdinková.

Va urma "Elegia" celui mai important compozitor în viață al Ucrainei, Valentin Sylvestrov, apoi Concertul op.91 în Si bemol major pentru corn și orchestră al unui alt muzician cu origini ucrainene, Reinhold Glière. Îl veți putea asculta ca solist pe Radek Baborák. De-a lungul carierei sale, care a început în urmă cu peste 25 de ani, acest interpret ceh a captivat publicul celor mai importante săli de concerte din Europa și a colaborat cu dirijori de renume printre care Daniel Barenboim, Seiji Ozawa, Simon Rattle, Neeme Järvi, James Levine, Vladimir Askhenazy, James de Priest și Marek Janowski. În perioada 2003-2010, Radek Baborák a ocupat postul de cornist principal al Filarmonicii din Berlin.

În partea a doua a concertului, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga condusă de Petr Popelka va interpreta Simfonia a IX-a op. 95 în mi minor "Din lumea nouă" de Antonín Dvoűák, o lucrare monumentală, în patru părți, cea de-a doua, Largo, fiind recunoscută pentru nostalgia plină de farmec pe care o degajă.

Petr Popelka este în prezent dirijor șef al Orchestrei Radiodifuziunii Norvegiene, dar el a fost desemnat ca Dirijor șef și Director artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga, funcție pe care o va prelua din septembrie 2022.

Laura Ana Mânzat