Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Pe 19 februarie, concertul prieteniei dintre Constantin Brâncuși și James Joyce

Publicat: luni, 14 Februarie 2022 , ora 13.39

Prietenia dintre sculptorul Constantin Brâncuși și scriitorul James Joyce va fi celebrată la București printr-un concert extraordinar, care va avea loc pe scena Sălii Radio în 19 februarie, de la ora 19:00. "Concertul prieteniei dintre Constantin Brâncuși și James Joyce", pus în scenă de pianista Ana Silvestru, are ca invitați artiști consacrați precum Paul Handschke - solo cellist la Orchestra Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Bănică - concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru - concertmaistru al Filarmonicii "George Enescu" din București și clarinetistul Emil Vișinescu - solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu".

"Acest concert este un omagiu adus muzicalității remarcabile a lui Constantin Brâncuși, precum și unor teme importante ale creației celor doi mari artiști: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas aproape, în suflet, tragedia războiului, fluiditatea și evoluția infinită a operei de artă", a declarat Ana Silvestru, cea care a gândit evenimentul.

Concertul de la Sala Radio va debuta cu Sonata a III-a "în caracter popular românesc" pentru vioară și pian a lui George Enescu - o emblemă a culturii române în care, la fel ca în "Coloana Recunoștintei fără sfârșit ", arta țărănească este ridicată la sublim. Va urma Trio "Contraste" de Béla Bartók, o lucrare cu care Brâncuși, rafinat meloman, era familiarizat.

"Prin alăturarea Sonatei a III-a de George Enescu cu Trio "Contraste" publicul va putea admira două abordări diferite ale aceleiași culturi de către doi dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX", a explicat Ana Silvestru.

După care, la Sala Radio se va auzi Sonata pentru violoncel și pian de Claude Debussy, una dintre capodoperele compuse în timpul Marelui Război, perioadă pe care James Joyce a petrecut-o la Zürich, unde a frecventat Cabaretul Voltaire și unde i-a cunoscut pe Tristan Tzara și Marcel Iancu. Seara se va încheia cu Trioul pentru pian, vioară și violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin, una dintre cele mai iubite lucrări inspirate de folclorul irlandez.

"Am gândit acest eveniment știind că 2022 este anul în care celebrăm un secol de la publicarea romanului "Ulysses" și 140 de ani de la nașterea, pe 2 februarie 1882, a lui James Joyce. Iar faimoasa prietenie și colaborare dintre scriitorul irlandez și sculptorul român Constantin Brâncuși ne-a convins să organizăm un concert special exact de ziua lui Brâncuși, pe una dintre cele mai prestigioase scene din România", a mai spus Ana Silvestru.

Biletele sunt disponibile în rețeaua www.iabilet.ro.

*****************************************

Ana Silvestru, o pianistă "extrem de talentată" (Konstantin Scherbakov), "strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid și un repertoriu vast" (Dmitri Bashkirov), a fost selectată de Larisa Gergieva pentru primul concert organizat în România de către Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, iar în 2020 a interpretat Sonata de Liszt pentru baletul "Marguerite et Armand" în cadrul programului "Alina Cojocaru Dream Project" din Japonia, într-o distribuție din care au făcut parte Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Serghei Polunin și Tokyo Ballet. După studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București (clasa Viniciu Moroianu), Ana Silvestru a absolvit atât studiile de master, cât și prestigioasa diplomă de solist concertist cu cea mai înaltă distincție la clasa lui Konstantin Scherbakov la Universitatea de Arte din Zürich, de-a lungul anilor primind sfaturile unor maeștri precum: Lazar Berman, Dmitri Bashkirov, Daniel Fueter, Larisa Gergieva, Margreet Honig, Radovan Vlatkovic, Karl-Heinz Kaemmerling, Bernard Ringeissen, Ronald Brautigam. În 2021 a înființat asociația "Ana Silvestru Classics", prin intermediul căreia organizează, în România și Elveția, concerte și masterclassuri pentru artiști români și elvețieni.

Paul Handschke, solo cellist al Orchestrei Tonhalle Zürich, s-a născut la München în 1993 și a început studiul violoncelului la vârsta de cinci ani cu Stefan Bonn, continuând cu Michael Weiß și David Grigorian, în paralel perfecționându-se la cursurile de măiestrie ale celor mai importanți pedagogi: Wen-Sinn Yang, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jens-Peter Maintz, David Geringas. Între 2012-2018, a studiat cu Thomas Grossenbacher la Universitatea de Arte din Zürich, iar din 2018 își continuă studiile de Master la clasa profesorului Maximilian Hornung la Musikhochschule München. A colaborat cu orchestre precum Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Zürcher Kammerorchester sau Sinfonieorchester St. Gallen.

Cosmin Bănică, concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, laureat al concursurilor "George Enescu", "Tibor Varga" și "Jeunesses Musicales", a cântat în compania Orchestrei Tonhalle din Zürich, Filarmonicii "George Enescu", Orchestrei Naționale Radio, Sinfonie Orchester Basel, iar în cadrul stagiunii camerale a Tonhalle Zürich a concertat alături de artisti legendari precum Radu Lupu, Christian Tetzlaff, Julia Fischer, Olli Mustonen etc.

Rafael Butaru, concertmaistrul Filarmonicii "George Enescu" din București și al Operei Naționale din București, este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, este membru al mai multor ansambluri și orchestre, precum "Romanian Chamber Orchestra", sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru și a fost numit "Prieten al Fundației Principesa Margareta a României".

Emil Vișinescu, artist activ al scenei naționale și internaționale, a susținut de-a lungul carierei numeroase concerte și recitaluri atât în calitate de solist cât și ca membru al unor ansambluri. Este membru al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" din București, iar din anul 2002 predă clarinetul la Universitatea Națională de Muzică din București.