Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Prokofiev și Ceaikovski în direct de la LAC Lugano

Publicat: marți, 8 Februarie 2022 , ora 10.53


Concertul nr. 2 op. 16 în sol minor pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev și Simfonia a VI-a op. 74 în si minor "Patetica" de Piotr Ilici Ceaikovski sunt cele două capodopere pe care le veți putea asculta în direct joi, 10 februarie, la Scena europeană. Desigur, vedeta serii va fi pianistul Jan Lisiecki. Copilul minune, născut în Canada într-o familie cu rădăcini poloneze, a cunoscut consacrarea în patria părinților săi. Avea doar 13 ani în 2008, când a fost invitat să cânte Concertul nr.2 de Chopin la festivalul polonez "Chopin și Europa sa". Tot la Varșovia, cânta un an mai târziu Concertul nr.1 de Chopin, înregistrările ambelor concerte fiind editate pe un album de Institutul Frederic Chopin din capitala poloneză. Și următoarele două albume conțin lucrări de Chopin, primul având ca protagonist un tânăr de 15 ani, la primul său contract, semnat, în exclusivitate, cu casa Deutsche Grammophon. Jan Lisiecki, "copilul minune", este astăzi un tânăr de 27 ani, căutat de cei mai importanți directori muzicali, un pianist care impresionează prin frumusețea sunetului, echilibrul concepției, naturalețe și o tehnică strălucitoare. În 10 februarie, Jan Lisiecki este invitatul Orchestrei Elveției Italiene, condusă de dirijorul ei principal Markus Poschner.

LAC Lugano, centru cultural dedicat muzicii, artelor vizuale și spectacolului, deschis în 2015 este "casă" pentru Orchestra Elveției Italiene. Ansamblul se bucură de succes sub bagheta lui Markus Poschner, dirijorul său principal din 2015. Primită cu entuziasm de public în principalele săli de concerte din Europa, Orchestra Elveției Italiene are o relație specială cu Martha Argerich care a ales Lugano drept sediu pentru proiectul care îi poartă numele. Și violoncelista Sol Gabetta a ales orchestra și sediul din Lugano pentru un parteneriat în vederea unui festival anual realizat în timpul Rusaliilor. În 10 februarie, Orchestra Elveției Italiene condusă de Markus Poschner va interpreta Simfonia a VI-a op. 74 în si minor "Patetica" de Piotr Ilici Ceakovski.

Radio România Muzical preia acest concert joi, 10 februarie 2022, ora 21.30, fiind transmis în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache