Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live: Jose Cura - dirijând Messa di Gloria de Puccini și Concerto gregoriano de Respighi la Budapesta

Publicat: luni, 7 Februarie 2022 , ora 11.00

Scena europeană vă propune - în 8 februarie 2022 - un concert eveniment al Orchestrei Simfonice și a Corului Radiodifuziunii Ungare. Iata și câteva motive care să argumenteze o asemenea afirmație…

Un program ce oferă șansa întâlnirii cu un opus concertant foarte rar prezentat pe scenă, o creație care a răsunat pentru prima data acum un secol: Concertul Gregorian pentru vioară și orchestra de Ottorino Respighi. Un opus foarte diferit de lumea spectaculozității virtuoze, cu o pregnantă trimitere spre o ambianță ecleziastică (după cum au spus mulți, considerând că violina solistă poate sugera rolul celui care oficiază un moment al ritualului religios, adresându-se cu prestanță și devoțiune celorlalte voci implicate în discursul interpretativ). Iar apoi, tot o lucrare pe care nu o "vedem" prea des pe afișele stagiunilor: Messa di Gloria de Giacomo Puccini - o creație vocal-simfonică de amploare, cu o tematică sacră și o pregnantă expresivitate romantică, de largă respirație...

Numele dirijorului serii reprezintă - desigur - un alt argument care să polarizeze interesul ; este un veritabil personaj al vieții musicale internaționale din ultimele decenii, a cărui activitate artistică s-a concretizat pe coordonate diferite în planul creției și interpretării: argentinianul Jose Cura, cel pe care și publicul român a avut deja ocazia să îl întâlnească la București (prin intermediul unor ediții diferite ale Festivalului Internațional "George Enescu") în ipostaza de tenor, protagonist într-un spectacol de operă sau în cea dublă de compozitor și dirijor al opusurilor sale (mai recent, în septembrie 2021).

Dar Jose Cura a semnat și regia și scenografia unor puneri în scenă, pe diferite meridiane… Pasionat și de fotografie, observând atent ceea ce îl înconjoară, Jora Cura este un "caleidoscop" cu multe fațete, încât în presa internațională a fost numit la un moment dat chiar... "Un Leonardo da Vinci al timpului nostru"!

După perioada de extraordinară efervescență a carierei sale (încununată cu multiple succese, cu premii și alte distincții) restricțiile pandemiei au adus un neașteptat (dar - din câte a afirmat muzicianinul - binevenit)… respiro, care îl face să privească puțin "altfel" satisfacțiile pe care I le poate oferi viața… Dar ceva mai multe detalii puteți afla și în această privință urmărind transmisiunea directă a concertului -eveniment de la Budapesta, din 8 februarie, de la ora 20,35.

Anca Ioana Andriescu