Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Reîncep Dialogurile AUDIO/VIDEO în direct la Seara de operă!

Publicat: marți, 25 Ianuarie 2022 , ora 10.16

"Domnișoară, Conservatorul este în altă parte!" - i s-a spus la vremea când ea se visa actriță pe scena Teatrului Maria Filotti din orașul natal, Brăila. "Aveți o voce atât de frumoasă...Pregătiți-vă mai bine pentru Conservator, și așa veți deveni, atât actriță, cât și cântăreață ..." - a fost sugestia - tranșantă! - a actorului Gelu Colceag - la vremea respectivă, Decanul Facultății de Teatru al IATC București și totodată șeful comisiei de Admitere; iar acele cuvinte, năpustite asupra visului ei - mai mult decât devastator, au fost cele ce-au îndrumat-o până la urmă spre adevărata ei vocație: muzica de operă.

A absolvit în consecință, cursurile Conservatorului ieșean, secția Canto. Și și-a început cariera - de succes, azi! - la Opera Națională din Iași, angajată însă, în cor.

I-a fost greu la început. Dar, până la urmă, și-a găsit locul: devenind în anul 2009, solistă a Operei Naționale Române din Timișoara, iar din 2014, solistă și cap de afiș, pentru unul dintre cele mai dinamice teatre lirice germane, Deutscheoper am Rhein (Dusseldorf - Duisburg).

Orașul Dusseldorf îi este, în prezent, "casă". În timp ce roluri, precum: Maddalena ("Rigoletto"), Carmen ("Carmen"), Dalila ("Samson și Dalila"), Federica ( "Luisa Miller"), Ulrica ("Bal mascat"), Eboli ("Don Carlo") Erda și Flosshilde (Teatralogia "Inelul Nibelungului") sau Amneris ("Aida") i-au purtat noroc pe scene - de la faimoasa Metropolitan Opera House din New York (debut în 2019) până la Teatro Regio di Parma - la acesta din urmă, făcându-și debutul cel mai recent, cu excepționalul rol, Carmen.

Iar, personal, mă bucur enorm de prilejul de a relua seria de Dialoguri "in direct" la Seara de operă cu ea: Ramona Zaharia! - considerând-o, încă de la transmisiunea directă a debutului ei de la MET, una dintre cele mai promițătoare artiste ale generației ei. Și, vă reamintesc: Ramona Zaharia a fost cea de-a cincea mezzosoprană română care a evoluat pe faimoasa scenă lirică new-yorkeză și cea de-a treia - cu contract semnat pentru interpretarea celui mai iubit și incitant rol din repertoriul de mezzo, Carmen - după ilustrele ei predecesoare, Elena Cernei și Viorica Cortez.

Transmisiune VIDEO, pe pagina de socializare a postului Radio România Muzical, 26 ianuarie, ora 19.00.

Luminița Arvunescu