Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

"Simfonia lui Brahms" la Teatro Monumental din Madrid

Publicat: miercuri, 19 Ianuarie 2022 , ora 14.37

Împreună cu "Ecourile perioadei La Belle Epoque", "Simfonia lui Brahms" trasează direcțiile actualei stagiuni de la Teatro Monumental din Madrid. Vineri 21 ianuarie, ciclul simfonic Brahms continuă cu cea de-a doua simfonie, op.73, în re major, compusă în vara anului 1877. Programul este completat de Rapsodia pe o temă de Paganini Op. 43 de Serghei Rahmaninov și Psalmul nr. 129 - lucrarea compozitoarei franceze Lili Boulanger. Este al nouălea concert al Corului și Orchestrei Simfonice ale Radioteleviziunii Spaniole, două formații pe care publicul are ocazia să le asculte în debutul serii, în Psalmul nr.129, o lucrare scrisă în 1916, la Roma; o creație rafinată, cu o mare forță expresivă și inspirație melodică a unei compozitoare în vârstă de doar 21 ani.

Pentru a interpreta faimoasa Rapsodie pe o temă de Paganini Op. 43, va urca pe scenă pianistul din Uzbekistan, Behzod Abduraimov. Bazată pe cele 24 de capricii pentru vioară ale lui Paganini, lucrarea presupune o mare virtuozitate din partea solistului, fiind interpretată în premieră chiar de Rahmaninov, în 1934, la Baltimore. Seara de 21 ianuarie va culmina cu "Pastorala" lui Brahms, așa cum au numit unii cronicari Simfonia nr. 2 în re major Op. 73. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul spaniol Jaime Martín. Director muzical al Orchestrei de Cameră din Los Angeles, maestrul va prelua, în 2022, funcția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Melbourne.

Radio România Muzical preia acest concert, vineri 21 ianuarie 2022, ora 21,00, fiind transmis în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache