Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Compozitorul român Sebastian Androne, compozitorul anului 2022 la International Classsical Music Awards (ICMA)

Publicat: luni, 17 Ianuarie 2022 , ora 12.41

În 18 ianuarie 2022 sunt anunțate cele 26 premii de la International Classical Music Awards – ediția 2022.

“Juriul internațional și independent a selectat câștigătorii dintr-o listă cu 377 nominalizări și o mare varietate de artiști și case de discuri. Câștigătorii noștri reprezintă expresia celui mai înalt profesionalism artistic, iar lista lor arată că juriul nostru nu se mulțumește cu o analiză superficială a industriei muzicale, ci analizează în profunzime. Lista câștigătorilor cuprinde nume cunoscute, dar și mai puțin cunoscute, reprezentând nu mai puțin de 17 case de discuri”, spune Remy Franck, președintele juriului.

Dirijorul Adam Fischer câștigă Lifetime Achivement Award; clarinetistul și dirijorul Martin Frost este Artistul anului. Violoniștii italiani Gennaro Cardaropoli și Julian Kanrath sunt Tânărul artist al anului, respectiv, câștigătorul Discovery Award. Sebastian Androne câștigă Composer Award. Château de Versailles Spectacles este casa de discuri a anului. Special Achivement Award sunt premiile care revin dirijorului Pierre Cao și pianistului Michael Korstick.

În cadrul categoriilor audio și video, 17 producții au fost premiate. Lista acestora este disponibilă aici.

Câștigătorii vor primi trofeele ICMA la Gala premiilor ICMA ce va avea loc la Philharmonie din Luxembourg pe 21 aprilie, eveniment ce cuprinde și un concert în care vor evolua parte dintre câștigători, alături de Orchestra Filarmonicii din Luxembourg, condusă de Adam Fischer.

Concertul va fi difuzat în direct de Radiodifuziunea publică din Luxembourg și va fi pus la dispoziția Uniunii Europene de Radio (EBU).

International Classical Music Awards sunt printre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale. Juriul este alcătuit din critici muzicali profesioniști, de la cele mai importante reviste, reviste online și posturi de radio: Andante (Turcia), Crescendo (Belgia), Das Orchester (Germania), Deutsche Welle (Germania), IMZ (Austria), MDR-Klassik (Germania), Musical Life (Rusia), Musica (Italia), Musik & Theater (Elveția), Opera (Marea Britanie), Orpheus Radio (Rusia), Papageno (Ungaria), Pizzicato (Luxembourg), Polskie Radio Chopin (Polonia), Radio 100,7 (Luxembourg), Radio Romania Muzical (Romania), Resmusica.com (Franța), Scherzo (Spania), Rondo Classic (Finlanda), Unison (Croatia). Reprezentând Radio România Muzical, din juriul ICMA face parte Cristina Comandașu, muzicolog cu o importantă activitate în domeniul actualității discografice, redactor șef Radio România Muzical.

Sebastian Androne este primul compozitor român care reușește performanța de a fi premiat de juriul ICMA.

Sebastian Androne, în vârstă de 32 ani, este unul dintre cei mai cunoscuți și talentați compozitori români ai tinerei generații. Lucrările sale au fost interpretate în Europa, Asia și Australia, de muzicieni și ansambluri foarte cunoscuți, precum BBC Singers sau Orchestra Tonhalle din Zurich. Este laureatul a peste 20 de concursuri de compoziție, printre care Golden Eye Award 2018, Tenso Young Composers Awards 2015 și Concursul George Enescu 2014. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, dar și la Birmingham și Paris, iar în prezent se perfecționează la Zurich.

Sebastian Androne, descris de juriul ICMA: “Compozitorul român Sebastian Androne este un adevărat talent, dovedind creativitate și versatilitate atât în lucrări de muzică contemporană, cât și coloanele sonore compuse pentru cinema și teatru. Născut în 1989, a studiat în România, Franța, Marea Britanie și Elveția. Este laureatul a câteva dintre cele mai importante concursuri internaționale pentru compozitori, precum International Film Music Competition din Zurich (2018). Muzica înseamnă comunicarea cu publicul: acesta este credo-ul său artistic, exprimat în cele aproape 100 de lucrări scrise până în prezent.”

Sebastian Androne este Invitatul săptămânii la Radio România Muzical miercuri, 19 ianuarie, ora 18.00, în cadrul emisiunii Perpetuum mobile, realizate de Lucian Haralambie.

În cadrul galei ICMA din 21 aprilie, Sebastian Androne va prezenta  lucrarea "The Dark Blue Flower", a cărei premieră românească va avea loc pe 6 mai 2022, în cadrul unui concert al Orchestrei Naționale Radio, inclus în cadrul Stagiunii Euroradio 2021-2022.