Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Beatrice Rana debuteaza cu Orchestra Filarmonicii din Luxembourg - ȋn transmisiune directă, vineri 14 ianuarie

Publicat: marți, 11 Ianuarie 2022 , ora 10.25


După recitlul susținut ȋn vara anului trecut la Luxembourg, pianista Beatrice Rana a primit invitația de a concerta pentru prima oară cu Orchestra Filarmonicii din Luxembourg dirijată de Gustavo Gimeno, eveniment transmis ȋn direct de Radio România Muzical vineri, 14 ianuarie, ora 21.00.

Ȋn vârstă de 29 de ani, Beatrice Rana se bucură de o notorietate ieșită din comun, sintagma "atinsă de geniu" nu pare o exagerare ȋn cazul ei, pentru că naturalețea, căldura, virtuozitatea transcedentală și inteligența muzicală profundă sunt calitățile ce o propulsează printre cei mai fascinanți tineri interpreți.

Născută ȋntr-o familie de pianiști la Lecce, Beatrice Rana a debutat ca solistă la 9 ani, a urmat studii la Conservatorul de Muzică "Nino Rota" din Monopoli (inclusiv, cursuri de compoziție), după care s-a ȋnscris la clasa lui Arie Vardi de la Universitatea de Muzică din Hanovra, profesor ce i-a modelat creativ personalitatea. "Nu poți convinge publicul dacă prezinți ideile altcuiva" - spunea artista atât de apreciată pentru autenticitatea sa. De la Luxembourg o vom asculta ȋn Rapsodia op 43 pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov.

Ȋncurajat și susținut de Mariss Jansons, Gustavo Gimena se numără printre rarele cazuri de dirijori ce provin din rândul percuționiștilor. Ȋn această calitate, a făcut parte din celebra Orchestră Concertgebouw, timp ȋn care a urmat și cursuri de dirijat la Conservatorul din Amsterdam. Ȋn februarie 2014, a avut parte de un debut senzațional ca șef de orchestră, ȋnlocuidu-l ȋn ultima clipă pe Mariss Jansons la pupitrul Orchestrei Concertgebouw, moment decisiv pentru ascensiunea sa internațională. Din 2015, este directorul muzical al Filarmonicii din Luxembourg, poziție dublată din 2020 și la Orchestra Simfonică din Toronto. Dirijorul născut la Valencia ȋn 1976 prezintă la ȋnceputul transmisiunii Subito con Forza (piesă de 5 minute) creată de Unsuk Chin, iar ȋn partea a II-a ne răsfață cu remarcabila Simfonie ȋn re minor de Cesar Franck.

Monica Cengher