Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Matthäus-Passion de Johann Sebastian Bach la Herkulessaal din München - vineri, 19 noiembrie, ora 19.00

Publicat: luni, 8 Noiembrie 2021 , ora 14.01

Vom asculta în transmisiune directă la Radio România Muzical o lucrare monumentală, în două părti și 68 de momente inspirate de texte liturgice care descriu patimile Mântuitorului Iisus, o lucrare în care revelația religioasă se împletește cu frumusețea frazei muzicale.

Patimile după evanghelistul Matei, în latină Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Evangelistam Matthæum sau în limba germană Matthäus-Passion, este un oratoriu de Johann Sebastian Bach care a fost interpretat pentru prima dată în vinerea mare a anului 1727. Sunt descrise Cina cea de taină, arestarea lui Iisus, judecata, condamnarea la moarte, crucificarea, așa cum sunt expuse în capitolele de la finalul Evangheliei dupa Matei.

Oratoriul "Patimile după Matei" de Johann Sebastian Bach va fi prezentat în concertul susținut de Corul și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, sub bagheta dirijorului britanic Simon Rattle, pe scena minunatei Săli Herkules, situată chiar în centrul orașului München, în fostul Palat Regal al monarhilor bavarezi, Residenz.

Participă Corul de băieți al Catedralei din Augsburg dar și șase soliști de excepție.

Soprana suedeză Camilla Tilling a debutat la Covent Garden în 2002 în opera "Cavalerul rozelor" de Richard Strauss, a cântat lucrări de Verdi, dar și operă de Purcell, are de asemenea un bogat repertoriu de concert.

Mezzosoprana Magdalena KoŸená, provine din Cehia, s-a născut în 1973, s-a format în țara natală, apoi, în 1996, s-a angajat la Opera din Viena, în 2008 s-a căsătorit cu dirijorul Simon Rattle. Are numeroase înregistrari cu arii de Bach sau Händel, dar și cu lucrări de compozitori cehi.

Tenorul britanic Mark Padmore este în vârstă de 60 de ani, a colaborat cu William Christie și Philippe Herreweghe în lucrări vocal-simfonice din baroc, în special aparținând lui Johann Sebastian Bach, dar și-a construit, în egală măsură, și o carieră de tenor de operă.

Tenorul Andrew Staples, de asemenea britanic, născut în 1979 la Londra, cântă la Opera Regală din Londra, dar și pe scenele lirice din Salzburg, Hamburg, Bruxelles, Praga.

Baritonul austriac Georg Nigl, este în egală măsură  cântăreț de operă și repertoriu vocal-simfonic, dar are și o carieră de profesor de canto la Universitatea de Muzică din Stuttgart.

Basul Roderick Williams, interpret britanic, cu mama sa provenind din Jamaica, este și compozitor, a interpretat roluri din opere de Giuseppe Verdi, a participat la Festivalul BBC Proms, este Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic din 2017, iar din 2020 deține funcția de președinte al seriei de concerte londoneze "Concertele Tamisei".

Dirijorul Simon Rattle a fost distins în 2001 cu Marele Premiu Antonio Livio din partea presei muzicale internaționale, s-a născut în 1955 la Liverpool, publicul l-a apreciat în mod deosebit la pupitrul Orchestrei Simfonice a Orașului Birmingham, dar și ca șef al Orchestrei Simfonice din Londra pe care o conduce din 2017. A fost înnobilat în 1995, devenind astfel Sir Simon Rattle.

Așadar vineri, 19 noiembrie, de la ora 19.00 veți avea ocazia să ascultați la Radio România Muzical, Matthäus-Passion, o capodoperă inegalabilă prin care Bach și-a dorit să determine ascultătorii să mediteze la ultimele ore din viața lui Iisus, la dubla sa natură, umană și divină.

Credit foto: Oliver Helbig

Laura Ana Mânzat