Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Fauré, Berlioz și Ravel în transmisiune directă de la Copenhaga

Publicat: marți, 12 Octombrie 2021 , ora 8.54

Joi, 14 octombrie, prin intermediul Radio România Muzical, veți fi în direct cu Sala Radiodifuziunii din Copenhaga, clasată în 2012, de revista britanică Gramophone, printre cele mai bune zece din lume. Sala cu o capacitate de 1800 de locuri a fost proiectată în 2003 de celebrul arhitect francez Jean Nouvel. Șase ani mai târziu era deschisă publicului, chiar Regina Danemarcei inaugurând-o, pe 17 în ianuarie 2009.

Veți aveți ocazia să ascultați, din nou, în direct, cel mai important ansamblu al Radiodifuziunii din Danemarca. Orchestra Simfonică Națională Daneză este un ansamblu cu o reputație deosebită în plan european, cu o istorie care a început în anul 1925 și activează pe o scenă care se numără printre cele mai interesante și apreciate din punct de vedere acustic de pe continent - Sala Radiodifuziunii din Copenhaga. Ansamblul încă mai păstrează deviza sub care a fost înființat în 1925 - "Cel mai bun și numai cel mai bun".

Un program cu creații franceze propune ansamblul danez cu dirijorul rus Stanislav Kochanovsky la pupitru. Programul propune o incursiune în universul plin de melancolie evocat de Gabriel Fauré în legenda lui Pelléas și Mélisande, continuând cu muzica plină de culoare din Simfonia Fantastica de Hector Berlioz și Concertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel. În opusul concertant va evolua Pierre-Laurent Aimard, un pianist fenomenal, primul câștigător al Concursului Olivier Messiaen. Muzicianul francez se mândrește cu un repertoriu care acoperă trei secole: de la Johann Sebastian Bach la György Kurtág. Pierre-Laurent Aimard are ca proiect înregistrarea celor mai important lucrări din repertoriul său la casa Pentatone cu care a semnat un contract în 2017.

Așadar Fauré, Berlioz și Ravel sub bagheta muzicianului rus Stanislav Kochanovsky un dirijor, în opinia cronicarilor, "care sculptează sunetul cu gestul său elegant, frumos și foarte rafinat."

Transmisiunea directă începe la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache