Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
LIVE. Cristian Măcelaru și Romanian Chamber Orchestra la Ateneul Român
Joi 19 august de la ora 19,30 transmitem ȋn direct concertul susținut de Romanian Chamber Orchestra și dirijorul Cristian Măcelaru, eveniment ce ȋncheie culminativ șirul manifestărilor remarcabile din acest an desfășurate ȋn Festivalul "Vară magică".
Proaspăt distins cu titlul de "Doctor Honoris Causa" de Universitatea de Vest din Timișoara, dirijorul Cristian Măcelaru ȋntruchipează imaginea muzicianului complet, profund, dinamic, implicat și deschis provocărilor actuale fiind unul dintre puținii români invitați frecvent ȋn fruntea orchestrelor de calibru greu din America, Europa și Asia, dacă ar fi să amintim filarmonicile din New York, Los Angeles, Orchestra Regală Concertgebow…
Director muzical la Orchestra Națională a Franței, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln - cu un contract prelungit până ȋn 2025 - director muzical al Festivalului de Muzică Contemporană de la Cabrillo din Santa Cruz, deținător al unui premiu Grammy câștigat la categoria "Cea mai bună interpretare instrumentală", Cristian Măcelaru ține să-și arate recunoștiința față de cultura natală girând cu arta sa dirijorală unul dintre ansamblurile cele mai bune de la noi, Romanian Chamber Orchestra.
Cu un debut semnat ȋn 3 noiembrie 2019, ȋn cadrul seriei realizate de Radio România Muzical "Moștenitorii României Muzicale", Romanian Chamber Orchestra atinge de la bun ȋnceput cele mai ȋnalte cote interpretative și este firesc să se ȋntâmple așa din moment ce violonistul Alexandru Tomescu, ȋn calitate de concertmaestru, ȋmpărtășește minunata sa experiență scenică cu colegi aleși pe sprânceană, "cei mai buni dintre cei buni" din țară și străinătate.
La scurtă vreme după debut, Romanian Chamber Orchestra s-a transformat ȋntr-o adevărată instituție, oferind burse și cursuri de măiestrie tinerilor interpreți și dirijori. Romanian Chamber Orchestra este un ansamblu de elită și prin sprijinul acordat tinerilor creatori români, promovați ȋn fiecare program de concert, fapt devenit o prețioasă emblemă de identitate pentru interpreți și dirijor, lucru rar la noi.
Proiectul de anul acesta se intitulează "Call for Scores", fiind selectate două partituri: Genesis - Rondo de Oana Vardianu și Panicandemica de Alin Constantin Chelărescu. Sunt lucrări interpretate pe scena Ateneului Român alături de minunate pagini compuse de Bela Bartok și George Enescu, celebrându-se astfel 140 de ani de la nașterea celor doi corifei ai muzicii secolului XX. Finalul programului aparține universului mozartian și fascinantei lumi a Simfoniei nr 40 ȋn sol minor.
Un concert transmis la Radio România Muzical, Radio România Cultural și preluat de Uniunea Europeană de Radio.