Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Nopți de vară la Schönbrunn, ediția 2021… la Concerte de 5 stele

Publicat: joi, 17 Iunie 2021 , ora 15.42

Vă propunem o incursiune sonoră la… Viena, mai precis în Grădina Palatului Schönbrunn, o reședință despre care se spune că poate rivaliza cu celebrul Versailles. Stilul rococo este prezent la tot pasul, atât în cele 1441 de camere, dar și în minunatele grădini, cu sculpturi și fântâni arteziene, unele în stil francez, altele în stil englez.

Din 1960, Palatul Schönbrunn și grădinile sale au devenit unul dintre importantele monumente culturale ale Austriei și, ca atare, un reper pentru orice vizitator al Vienei.

În 1996, au fost înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, ca un ansamblu baroc remarcabil și exemplu de sinteză a artelor (Gesamtkunstwerk).

În 2003, Palatul a fost selectat ca motiv principal al unei monede de mare valoare numismatică: moneda austriacă de argint de 10 euro.

În timp, Palatul Schönbrunn și mai ales grădinile sale au devenit cadre perfecte pentru desfășurarea unor importante evenimente artistice. Adesea, aici, au fost turnate secvențe din diverse filme și mai ales s-au organizat concerte clasice în care un loc aparte l-a ocupat atât creația semnată de Wolfgang Amadeus Mozart, dar și cea a contemporanilor săi.

Din 2004, acest mirific loc a fost ales pentru desfășurarea anuală a Concertului "Noapte de vară la Palatul Schönbrunn", un eveniment în aer liber care a fost imediat îndrăgit de publicul din întreaga lume.

La acest eveniment deosebit, ca partener permanent, s-a evidențiat Orchestra Filarmonică din Viena, care, astfel, a demonstrat că arta adevărată și profesionalismul se pot întâlni atât în celebra sală Musikverein din Viena, cât și în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn. De altfel, concertul intitulat "Nopți de vară la Schönbrunn" a devenit unul dintre punctele culminante artistice înscrise în agenda prestigiosului ansamblu vienez.

Din cauza reglementărilor legate de pandemie, accesul gratuit la concert nu va fi posibil, dar s-au alocat un număr de 3.000 de locuri persoanelor din mediul medical care au fost în primele linii, apoi celor implicate în educație, precum și partenerilor care au contribuit la realizarea acestui eveniment.

Dirijorul "Nopții de vară la Schönbrunn" - ediția 2021, este Daniel Harding, care va conduce pentru prima dată acest concert de la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena, iar solist este binecunoscutul pianist Igor Levit. Aflată sub deviza "Nostalgia locurilor îndepărtate", ediția din acest an cuprinde lucrări din creația compozitorilor Giuseppe Verdi, Serghei Rachmaninov, Leonard Bernstein, Jean Sibelius, Edward Elgar, Claude Debussy și Gustav Holst.

Așadar, vă invităm să vă bucurați de acest spectacol de mare ținută, oferit prin intermediul Uniunii Europene de Radio, doar ascultând la Radio România Muzical, emisiunea "Concerte de 5 stele", vineri 25 iunie 2021. Prezintă Laura Ana Mânzat.

Audiție plăcută!

Octavia Galescu