Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cristian Mandeal sărbătorit la Radio România Muzical

Publicat: sâmbătă, 17 Aprilie 2021 , ora 19.09

"Arta dirijorului poate fi foarte sumar definită ca fiind arta comunicării. Este vorba despre o comunicare prin mijloace specifice, e-adevărat. Dar bagheta nu sună. Atunci, prin gesturile tale, prin empatie, se comunică o serie de date specifice. Chiar dacă textul este comun, aceeași simfonie sună ușor diferit la 100 de orchestre. Există acel nescris pe care-l reprezintă partea umană, care se adaugă la partea obiectivă - partitura." Sunt cuvintele lui Cristian Mandeal, un nume pe care îl cunoaștem cu toții, îl admirăm, îl respectăm, una dintre cele mai importante personalități muzicale autohtone, căreia Radio România Muzical îi dedică, la împlinirea vârstei de 75 de ani, întreaga ediție a emisiunii Grădina de sunete din data de 18 aprilie 2021.

Când îl urmărești dirijând îi simți permanent controlul din spatele gesturilor, seriozitatea structurală, reflexivitatea îmbinată cu un complex amestec între rigoare și sensibilitate, îi simți, mai ales, competența. Un concert cu Cristian Mandeal la pupitru este din start o garanție a unei seri superioare din punct de vedere valoric iar această constanță cu care muzicianul român ne-a obișnuit de atâta timp are în spate ani de perfecționare neobosită dar și o serie de întâlniri privilegiate. Constantin Bugeanu, Erich Bergel, Herbert von Karajan și Sergiu Celibidache sunt mentorii care au avut asupra lui Cristian Mandeal influențe notabile

București - Berlin - München, iată axa perfecționării profesionale pe care Cristian Mandeal a urmat-o înainte de a fi dirijor permanent la Filarmonicilor din Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Mulți ani, publicul l-a urmărit la pupitrul Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" iar mai recent, foarte des, la conducerea Orchestrei Române de Tineret, ansamblu de succes pe care l-a înființat împreună cu violoncelistul Marin Cazacu. Dacă facem un bilanț succint, observăm că șeful român de orchestră a dirijat pe 4 continente, în peste 30 de țări și 24 de capitale. Ca dirijor al Filarmonicii "George Enescu" a condus, de exemplu, peste 20 de turnee internaționale. A colaborat în mod repetat cu ansambluri simfonice renumite, cum sunt Capela de Stat din Dresda și cea din Berlin, Filarmonica din München și Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, cu cea a Radiodifuziunii Italiene din Milano și Orchestra Hallé din Manchester, unde a fost primul dirijor principal invitat din istoria de peste 150 de ani a instituției, funcție pe care a deținut-o din 2006 și în cadrul Orchestrei Filarmonicii din Copenhaga.

În data de 18 aprilie 2021, apreciatul dirijor român împlinește 75 de ani, iar noi îi urăm "La mulți ani" și îl sărbătorim la Radio România Muzical, de la ora 10:00, cu opusuri semnate de Aram Haciaturian, Nikolai Rimski-Korsakov, Ludwig van Beethoven, Piotr Ilici Ceaikovski și George Enescu.

Ioana Marghita