Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Înregistrări speciale la Concertele Radio România Muzical

Publicat: marți, 16 Martie 2021 , ora 18.27

Constant, Radio România organizează sesiuni de înregistrări speciale în care sunt invitați deopotrivă muzicieni consacrați și tineri cu cariere promițătoare. În 2020, în Studioul Mihail Jora au realizat înregistrări: pianistul Andrei Gologan, violoncelistul Cornelius Zirbo, contrabasistul Vlad Rațiu și duo-ul Răzvan și Andreea Stoica alături de Camerata Stradivarius. Concertele Radio România Muzical din 18 martie au în prim plan înregistrările speciale realizate de pianistul Andrei Gologan și violoncelistul Cornelius Zirbo acompaniat la pian de Gabriel Gâțan.

La 16 ani, pianistul Andrei Gologan era deja admis la Universitatea Mozarteum din Salzburg, devenind laureat al mai multor concursuri internaționale, între care și Concursul de pian Vladimir Horowitz din Kiev. De altfel, Andrei Gologan a ales să se stabilească la Salzburg, orașul din care pornește oriunde este invitat să susțină recitaluri și concerte. Numit de o publicație germană "un poet al pianului", Andrei Gologan a dobândit sprijinul și îndrumarea unor muzicieni renumiți, precum Sir András Schiff sau Richard Goode. La invitația personală a pianistului Sir András Schiff, Andrei a făcut parte din proiectul "Building Bridges", o inițiativă a maestrului Schiff de a descoperi și a susține noua generație de tineri pianiști. Acest proiect a inclus recitaluri în săli prestigioase, precum Konzerthaus din Berlin, Centrul de artă belgian Antwerp deSingel sau Sala Beethoven din Bonn. Talentatul pianist a concertat în săli importante, precum: Herkulessaal din München, Stiftung Mozarteum din Salzburg sau St. Martin in the Fields din Londra. Pasionat de muzica de cameră, Andrei Gologan a fost invitat la festivalurile de muzică de cameră din Kronberg, Kryzyowa sau Vilagarcia de Arousa, colaborând astfel cu muzicieni precum Gidon Kremer, Christian Tetzlaff, Hans Gansch sau Jennifer Stumm. Ca solist, a colaborat cu orchestre, precum: Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonică din Kiev sau Orchestra de Camera Sándor Végh. În ianuarie 2019, Andrei Gologan a fost invitat să participe la un workshop susținut de către Sir András Schiff în cadrul festivalului Mozartwoche din Salzburg, interpretând Concertul Nr. 9, în mi bemol major, KV. 271 de Wolfgang Amadeus Mozart împreună cu ansamblul Camerata Salzburg, concertul fiind transmis în direct pe platforma virtuală Fidelio. La Sala Radio, Andrei Gologan a susținut, în vara anului 2020, un recital alături de violonistul Alexandru Tomescu; recital înscris în seria Concertelor Roz - Moștenitorii României Muzicale. Recitalul a fost urmat de o sesiune de în registrări în 11 și 12 iulie în care Andrei Gologan a interpretat trei lucrări: suita "În cețuri" de Leos Janacek, Fantezia op. 77 în sol minor de Ludwig van Beethoven și Pavană din Suita a II-a, op. 10 în re major de George Enescu.

Violoncelistul Cornelius Zirbo este un nume deja afirmat în peisajul muzical, laureat al Concursului "Concertino Praga" - ediția 2016, selectat trei sezoane la rând al Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capucon, desfășurat la Fundația Louis Vuitton din Paris. În 2017, Cornelius Zirbo a devenit ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier, unde a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră, între alții cu: Frans Helmerson, Pamela Frank, Klaus Hellwig. Activitatea sa concertistică cuprinde deja concerte si recitaluri în prestigioase săli de concert, precum : Konzerthaus din Berlin, Foundația Louis Vuitton Auditorium din Paris, Rudolfinum din Praga, St. Martin-in-the-Fields din Londra și desigur Ateneul Român. În 2020, Cornelius Zirbo a devenit unul dintre finaliștii bursei Moștenitorii României Muzicale, acordată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. În această calitate, violoncelistul a fost protagonistul uni recital în seria Concertelor roz, a realizat înregistrări speciale în studiourile Radio România și va fi solistul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, într-un concert viitor. Ca și în cadrul concertelor roz, în înregistrările speciale, violoncelistul Cornelius Zirbo a evoluat alături de pianistul Gabriel Gâțan. Masterand al Universității Naționale de Muzică din București, Gabriel Gâțan Gabriel Gîțan este un muzician care pune multă pasiune în cântul său și care deține o foarte bună tehnică pianistică. Înregistrările speciale realizate de cei doi muzicieni, în perioada 28 - 30 septembrie 2020, au intrat în fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române. Ei au interpretat: Sonata pentru violoncel și pian în re minor de Claude Debussy și Sonata pentru pian și violoncel op. 26 nr. 2 in do major de George Enescu.

Ediția din 18 martie 2021 a Concertelor Radio România Muzical vă prilejuiește audiția acestor înregistrări speciale realizate cu unii dintre cei mai talentați tineri muzicieni români. (ora: 19.00)

Jeanine Costache