Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonistul Aaron Cavassi și pianistul Iulian Ochescu la Concerte RRM

Publicat: miercuri, 3 Martie 2021 , ora 9.00

În 9 februarie, sezonul 2020 -2021 al seratelor de marți a fost continuat de violonistul Aaron Cavassi și pianistul Iulian Ochescu. Se împlinesc 13 ani de când Stagiunea de marți seara este prezentă în peisajul muzical românesc, devenind un reper pentru mulți dintre tinerii instrumentiști valoroși. Au evoluat, până acum, la Sala mică a Ateneului Român, tineri care se află pe o traiectorie ascendentă a carierei lor internaționale, aplaudați pe numeroase scene din străinătate.

Sezonul 2020- 2021 al seratelor de marți este unul atipic determinat de contextul actual al pandemiei. Derulate o dată la două săptămâni, seratele de marți au continuat în 9 februarie cu un recital susținut de violonistul Aaron Cavassi și pianistul Iulian Ochescu la Sala mică a Ateneului Român. Amândoi au pornit de pe băncile Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București. Îi unește pasiunea comună pentru muzica de cameră. Un tânăr cu un talent ieșit din comun îl consideră specialiștii pe violonistul Aaron Cavassi, un muzician care afișează siguranță, dezinvoltură, lejeritate în executarea pasajelor de virtuozitate și, nu în ultimul rând, expresivitate.

Cele 50 de premii obținute la diverse concursuri și admiterea, în 2014, la una dintre cele mai prestigioase școli de muzică - Universitatea de Arte din Berlin - îl definesc pe Aron Cavassi. A fost bursier la Academia Menuhin din Elveția, unde a lucrat cu Liviu Prunaru și Maxim Vengerov. Violonistul a obținut și diploma de licență la Universitatea de Arte din Berlin, unde a studiat în clasa de vioară a profesoarei Marianne Boettcher. Iulian Ochescu este student al Universității Naționale de Muzică București la clasa pianistei Dana Borșan și a cucerit până acum peste douăzeci de premii la concursuri naționale și internaționale printre care și premiul pentru "Cel mai bun acompaniator al secțiunii violoncel", la ediția a XVI-a a Concursului Internațional Piotr Ilici Ceaikovski de la Moscova.

Cei doi muzicieni au un bogat traseu solistic. Aaron Cavassi s-a făcut remarcat prin numeroasele recitaluri solistice susținute în țară, în Germania și în Austria, dar și prin evoluțiile sale ca solist împreună cu orchestrele Filarmonicilor din Bacău, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, precum și cu "Orchestra Simfonică București", "Orchestra Philarmonia București" și în mai multe rânduri cu Orchestra Medicilor "Ermil Nichifor". La rândul său, pianistul Iulian Ochescu a evoluat ca solist alături de Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu". A susținut recitaluri camerale, printre care cele din Festivalul Internațional "George Enescu" - alături de violonistul Erzhan Kulibaev, sau Festivalul "Aurora Chamber Music" din Suedia - alături de violistul Alexander Zemtsov.

Johann Sebastian Bach, Giuseppe Tartini, Eugène Ysaÿe Camille Saint-Saëns și Béla Bartók sunt compozitorii înscriși pe afișul recitalului din 9 februarie la care sunteți invitați Joi 4 martie 2021, ora 19.00, sub genericul Concertelor Radio România Muzical.

Jeanine Costache