Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ryan McAdams, revine pe scena Auditoriumului 'Arturo Toscanini', joi, 25 februarie 2021

Publicat: marți, 23 Februarie 2021 , ora 20.32

După Concerto din Carnevale din 16 februarie, dirijorul Ryan McAdams revine, pentru a doua oară consecutiv, pe podiumul Auditoriumului "Arturo Toscanini" din Torino. În 25 februarie, dirijorul american, continuă seria Concertelor de iarnă, susținute de Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii Italiene. În al 6-lea, dintr-o serie de 9 concerte, care va continua până în 25 martie, Ryan McAdams îl înlocuiește pe deja celebrul său compatriot Robert Trevino. Desigur, absența sa este legată de restricțiile de călătorie, impuse de pandemie.

Ryan McAdams se impune rapid ca unul dintre cei mai interesanți și mai versatili dirijori ai generației sale. În vârstă de 38 de ani, Ryan McAdams este la fel de apreciat ca dirijor, în genurile muzicii simfonice, de operă și creației contemporane. De altfel, Ryan McAdams este considerat un ambasador al muzicii contemporane, în 2011, fiind invitat la concertul care l-a aniversat pe compozitorul american, Elliott Carter, la venerabila vârstă de 103 ani.

Italia este țara în care Ryan McAdams a cunoscut debutul european, în 2010, alături de Orchestra Maggio Musicale din Florența, ansamblu la pupitrul căruia a revenit în repetate rânduri. Cu Orchestra Simfonică Națională RAI Torino, pe care o va dirija și în 25 februarie, Ryan McAdams a realizat un foarte apreciat turneu în sudul Italiei. Pentru această seară, dirijorul american a ales un program romantic, incluzând uvertura operei "Oberon" de Carl Maria von Weber și Serenada nr.1 op.11, în re major de Johannes Brahms. Moderna sală a Auditoriumului "Arturo Toscanini" din Torino nu se va deschide publicului, toate concertele de iarnă, desfășurându-se în spatele ușilor închise, respectându-se, astfel normele, din această zonă a Italiei, impuse de contextul actual al pandemiei.

Concertul însă, va putea fi ascultat la Radio3 și streaming live pe www.raicultura.it și prin intermediul radiodifuziunilor partenere care preiau acest eveniment live.

Radio România Muzical vă prilejuiește întâlnirea cu Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii Italiene și Ryan McAdams, joi 25 februarie, ora 21.30 la Scena europeană.

Jeanine Costache