Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Scriitorul și criticul literar Gelu Ionescu, invitatul emisiunii ”În universul muzicii”

Publicat: vineri, 12 Februarie 2021 , ora 14.24

Într-o precedentă emisiune, Lidia Bodea mărturisea că doi i-au fost mentorii în descoperirea muzicii clasice: Vlad Zografi, colegul său de la Editura Humanitas, care a fost deja invitatul emisiunii În universul muzicii la Radio România Muzical. Și Gelu Ionescu.

Astfel l-am descoperit pe Gelu Ionescu, o personalitate culturală pe care generația mea nu a cunoscut-o suficient. Născut în 1937, Gelu Ionescu, critic și istoric literar, a predat la Facultatea de Limba și Literatură Română din cadrul Universității din București. În 1982, a părăsit România comunistă. Din 1983 a devenit jurnalist la Radio Europa liberă, unde a susținut emisiunea Actualitatea culturală românească timp de 12 ani, până în 1995. Apoi, a fost lector de limba și literatura română la Universitatea din Heidelberg. Este unul dintre cei mai apreciați comentatori ai operei lui Eugen Ionescu, pe care l-a cunoscut îndeaproape.

Eu l-am descoperit mai bine din romanul autobiografic "Copacul din câmpie" - o personalitate foarte interesantă, directă și intransigentă, îndrăgostit în egală măsură de literatură și de muzica clasică.

În universul muzicii cu Gelu Ionescu, sâmbăta, din 13 februarie, ora 16.00, la Radio România Muzical

Cristina Comandașu