Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Pianista Eliza Puchianu în recital la Stagiunea de marți seara
De 12 ani prezentă în peisajul muzical românesc, deschizătoare de drumuri pentru mulți dintre tinerii instrumentiști valoroși, Stagiunea de marți seara continuă și în sezonul 2020 - 2021. Au evoluat, până acum, la Sala mică a Ateneului Român, tineri care se află pe o traiectorie ascendentă a carierei lor internaționale, aplaudați pe numeroase scene din străinătate.
În contextul pandemiei, seratele de marți s-au reinventat, venind cu un format adaptat crizei actuale. Noua Stagiune de marți seara organizată de Filarmonica "George Enescu", în parteneriat cu Radio România Muzical, la Sala mică a Ateneului Român, și-a redus frecvența serilor de muzică de cameră la două pe lună, recitalurile fiind transmise marțea, de la ora 19.00, pe conturile youtube și facebook ale Filarmonicii bucureștene, precum și pe pagina de facebook Radio România Muzical.
Seria recitalurilor a fost continuată în 8 decembrie 2020 de pianista Eliza Puchianu. Este o muziciană experimentată, cu un masterat la Boston. De altfel, apariția sa ca pianistă solistă la Muzeul de artă din Boston, în cadrul stagiunii Sound Bites, sezonul 2016, a marcat debutul său în Statele Unite ale Americii. Eliza Puchianu este câștigătoarea unei burse integrale în cadrul festivalului de muzică de cameră Harvard Cultural Collaborative și a Bursei Yamaha pentru pianiști. În timp, concerte și recitaluri, au purtat-o pe Eliza Puchianu pe scene din Statele Unite al Americii și în Europa, la Paris, Veneția, Viena, Vilnius și Bratislava. Ca solistă, Eliza Gabriela Puchianu a concertat cu Orchestra Națională Radio și cu Orchestra Academiei Regale de Muzică din Dublin, academie pe care, de altfel, a și absolvit-o.
Pe lângă recitalurile și concertele susținute în centre muzicale importante, Eliza Puchianu și-a extins activitatea și în domeniul acompaniamentului. În această calitate, a colaborat cu Festivalul de operă de la Wexford, în 2013, Festivalul din Edinburgh, în 2011, Concursul Național "George Enescu", în 2014, Jeunesses Musicales, în 2015 și Academia Sighișoara, edițiile din 2016, 2017 și 2018. Eliza Puchianu a fost selectată ca acompaniatoare a programului STEP, de la Boston Symphony Hall, iar din 2019 este profesor asociat al Colegiului Național de Muzică "George Enescu". Pianista și-a extins activitatea pedagogică și în mediul online, în cadrul organizației Musicians for the World din Statele Unite ale Americii.
În prezent, Eliza Puchianu se concentrează pe construirea unor repertorii pianistice originale, în care creația unor compozitoare din secolele XVIII-XIX-XX, ocupă un loc privilegiat. Este și cazul recitalului din 8 decembrie, anul trecut, în care Eliza Puchianu a înscris pe afiș, creații de Frederic Chopin și Franz Liszt și lucrări din creația unor foarte apreciate compozitoare, precum: Amy Beach - prima compozitoare americană care obține cu creațiile ei succese notabile, în prima jumătate a veacului XX, Maria Szymanowska - prima pianistă profesionistă a Poloniei secolului al XIX-lea, Cécile Chaminade - prima compozitoare franceză distinsă cu ordinul Legion d'Honneur și Ethel Smyth - una dintre cele mai apreciate muziciene ale veacului al XIX-lea din Marea Britanie.
Un recital interesant, cel puțin din perspectiva programului, interpretat de pianista Eliza Puchianu, pe care îl puteți asculta la Concertele Radio România Muzical, joi 4 februarie 2021, ora 19.00.