Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cântăreți români în prim-plan la Opera în interpretări de referință

Publicat: marți, 22 Septembrie 2020 , ora 11.05

Toamna aceasta vă propun să descoperiți sau să redescoperiți, după caz, câteva dintre marile voci românești. La Opera în interpretări de referință îi dedic, de la sfârșitul lui septembrie și până la mijlocul lui octombrie, o mini serie sopranei Nelly Miricioiu. Artista născută la Adjud este foarte apreciată în lumea operei nu doar pentru timbrul special și flexibilitatea vocii, ci și pentru nemaipomenita ei versatilitate – soprana putând fi ascultată, de-a lungul carierei sale, într-un repertoriu extrem de divers. La Covent Garden a debutat în Nedda din Paiațe, avându-l partener de scenă pe Jon Vickers, în 1982. Un an mai târziu a urmat debutul ei pe scena teatrului La Scala din Milano, în Lucia di Lammermoor, iar în 1986 Nelly Miricioiu a cântat Tosca la Frankfurt, cu José Carreras, același partener pe care l-a avut cu ocazia debutului ei în Violetta din Traviata, la Oviedo. Acestea sunt câteva dintre extraordinarele ei reușite.

În cadrul emisiunii de duminică seară, de la ora 21.00, eu am ales să v-o prezint în alt tip de repertoriu: partituri foarte puțin cunoscute, imprimate în compania unor nume celebre ale operei (între ei soprana Renee Fleming, tenorul Bruce Ford, mezzosoprana Diana Montague), în cadrul proiectului Opera rara. Înregistrările au fost realizate la Londra în compania Orchestrei Philharmonia și a dirijorului David Parry. Aveți ocazia, așadar, să o ascultați pe Nelly Miricioiu interpretând roluri de mari eroine ale bel canto-ului.

Seria se deschide în 27 septembrie cu Rosmonda d'Inghilterra de Gaetano Donizetti. Apoi, în 4 octombrie, ascultăm Maria de Rudenz, a aceluiași Donizetti, în 11 octombrie vă propun o operă foarte puțin cunoscută de Saverio Mercadante – Orazi e Curiazi – iar o săptămână mai târziu în 18 octombrie, cea de-a patra și ultima operă a mini seriei dedicate sopranei Nelly Miricioiu: Maria, Regina d’Inghilterra de Giovanni Pacini.

Ultima ediție a emisiunii îi este dedicată, în 25 octombrie, sopranei Virginia Zeani, venită pe lume într-o zi de 21 octombrie. Din imprimările faimoasei artiste stabilite în Statele Unite ale Americii am ales o Tosca de Puccini cu distribuție românescă: împreună cu marea Zeani cântau, cu acest prilej, Nicolae Herlea, Corneliu Fânățeanu, Gheorghe Cărsnaru, Constantin Gabor și Emilia Oprea, între alții. Cornel Trăilescu conducea soliștii, Orchestra și Corul Operei bucureștene.

Iar la început de lună noiembrie punem reflectorul și pe una dintre imprimările mezzosopranei Ruxandra Donose, care în 2020 împlinește 30 de ani de carieră internațională. Detalii aflați curând, consultând programul nostru. 

Photo credits: George Pruteanu pentru Elle România

Irina Cristina Vasilescu