Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Înscrieri pentru Euroradio Jazz Competition

Publicat: luni, 2 Decembrie 2019 , ora 13.47

Radio România Muzical anunță lansarea înscrierilor pentru preselecția națională, în vederea participării la Euroradio Jazz Competition, cel mai important concurs de jazz derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, asociație care reunește radiodifuziunile publice din Europa.

Euroradio Jazz Competition

Concursul se adresează ansamblurilor de jazz alcătuite din maxim 5 membri; media de vârstă calculată pentru membrii ansamblului nu trebuie să depășească 30 ani la data de 31 decembrie 2020. Cel puțin jumătate dintre membrii ansamblului trebuie să aibă cetățenie română sau rezidență în România sau să fie studenți într-o instituție românească de învățământ. Nu există restricții în ceea ce privește tipul instrumentelor, vocilor sau al repertoriilor propuse în concurs.

În primele două etape, concursul se desfășoară ca o competiție de înregistrări puse la dispoziție de radiodifuziunile membre EBU. În finala care va avea loc la Copenhaga în iulie 2020 vor fi invitate să cânte live patru ansambluri, dintre care va fi ales unicul câștigător al unui premiu în valoare de 3000 euro. Se acordă și un premiu pentru cel mai bun solist din concurs, în valoare de 1000 euro.

Evoluțiile înregistrate din semifinală și finală vor fi puse la dispoziția tuturor membrilor EBU, fiind o excelentă platformă de promovare a trupelor tinere de jazz, la nivel european.

Pentru cele patru ansambluri invitate în finala de la Copenhaga, EBU acoperă costurile de cazare, masă și transport; membrii ansamblului vor cesiona gratuit dreptul de înregistrare pentru evoluțiile lor din concurs și nu au dreptul la onorariu pentru evoluția din cadrul concursului.

Juriul finalei de la Copenhaga este alcătuit din cinci membri, propuși de EBU, Radiodifuziunea Daneză și Festivalul de jazz de la Copenhaga, personalități recunoscute în domeniu.

Preselecția națională pentru participarea la Euroradio Jazz Competition

În vederea participării României la Euroradio Jazz Competition, Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București organizează o preselecție națională la care sunt invitate să participe ansambluri de jazz care respectă regulamentul internațional al competiției, în ceea ce privește numărul membrilor, vârsta membrilor și cetățenia/rezidența/locul unde studiază.

Până la data de 24 ianuarie 2020 inclusiv, înscrierea la preselecție se realizează prin trimiterea unui mail la adresa muzical@radioromania.ro, care să cuprindă următoarele informații:

· Numele ansamblului propus în concurs

· Componența, cu datele de naștere ale membrilor (maxim 5 membri)

· Date de contact

· CV-urile tuturor membrilor ansamblului

· Cel puțin trei link-uri youtube reprezentative de la evoluții anterioare ale ansamblului (concert, înregistrare de studio, etc.)

· Repertoriul propus în concurs, cu o durată de 40 minute

În data de 1 februarie 2020, Radio România Muzical va anunța care sunt cele 4 ansambluri care vor apărea în cadrul preselecției naționale ce va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București, în data de 13 februarie 2020, sub forma unui concert public, înregistrat audio și video de Radio România.

Concertul va avea loc în sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București. Juriul, alcătuit din specialiști Radio România Muzical și profesori ai Universității Naționale de Muzică din București, va alege, în urma evoluțiilor live, ansamblul care va reprezenta România în competiția internațională. Înregistrările care vor reprezenta ansamblul desemnat de juriul românesc la competiția internațională Euroradio Jazz Competition sunt cele realizate în timpul evoluției live din 13 februarie 2020, realizate la standardele solicitate de organizatorii internaționali, și pentru care interpreții vor cesiona gratuit drepturile de radiodifuzare.

Deciziile juriului național nu pot fi contestate. Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București nu acoperă costuri de cazare și transport pentru preselecția națională, însă poate pune la dispoziție echipamente tehnice și instrumente pentru buna desfășurare a competiției, în funcție de necesarul comunicat de concurenți.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa de mail octavia.galescu@radioromania.ro.