Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ioan Hotea, alături de Sir Bryn Terfel, în cel mai nou 'Don Pasquale' londonez!

Publicat: sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 , ora 19.00

Mai întâi de toate o mărturisire personală: de câte ori ascult Don Pasquale, Elixirul dragostei sau Fiica regimentului, am senzația că notele redevin "tinere", "deloc uzate", absolut noi, deși, știu foarte bine că ele existau cu multe secole înaintea compunerii acestor 3 opere.

Donizetti a reușit însă să le confere o virtute specială. Aproape... "geriatrică"- aș spune. Și, la fel ca Don Pasquale, eu una simt acel... foco insolito, de fiecare dată când ascult povestea, ariile și duetele acestor 3 opere: mereu tinere, mereu fresh... Așa s-a întâmplat și cu cea mai recentă audiție: spectacolul cu opera Don Pasquale din 2 noiembrie de la Opera Regală Covent Garden din Londra, care face de fapt și subiectul recomandării mele.

Istoria se repetă, întotdeauna!

Știați că... cea mai apreciată producție de Don Pasquale din istoria ultimelor 5 decenii ale Operei Regale Covent Garden din Londra, a fost realizată - special! - pentru debutul în rolul titular al unui bas- bariton galez? Era vorba, la vremea respectivă, despre Sir Geraint Evans ( 1922- 1992 ) - care își făcuse debutul absolut la Covent Garden în 1948 și cântase acolo peste 70 de roluri; și care, în 1970 avea să susțină - cu un succes imens!- primul lui Don Pasquale, la 50 de ani, într-o producție rămasă de neuitat pentru mulți dintre liricofilii londonezi.

Prin urmare, noul Don Pasquale prezentat de Covent Garden -în regia lui Damiano Michieletto - cu prilejul debutului bas-baritonului Bryn Terfel în rolul bătrânului celibatar - bogat, avar și trecut cu mult de vârsta însurătoarei, dar încă visând la o soție tânără, drăgălașă și, mai ales... ascultătoare - nu face decât să repete aceeași istorie : Sir Bryn Terfel fiind - la fel ca Sir Geraint Evans, în ultima etapă a carierei sale și sărbătorind, la rândul lui, 27 de ani de la debutul lui absolut pe această scenă.

Don Pasquale, un rol cât se poate de "serios", pentru Sir Bryn Terfel

Terfel a debutat la Covent Garden cu un rol mozartian : Masetto,din opera Don Giovanni, în anul 1992 și după ce câștigase Lieder Price la Concursul BBC Cardiff Singer of the World ( 1989 ).

A mai cântat pe această prestigioasă scenă: Figaro, Kokanaan ( Salome ), Balstrode (Peter Grimes), Falstaff, Don Giovanni, Mephistopheles (Faust), Wotan (tetralogia Inelul Nibelungului ), Olandezul zburător, Scarpia (Tosca ), Gianni Schicchi, Dulcamara (Elixirul dragostei), Boris Godunov și Hans Sachs (Maeștrii cântăreți din Nurnberg). Dar ... "Don Pasquale este un rol cu totul aparte. Il iubesc!" - declara artistul la începutul lunii octombrie, abia întors din luna miere - și trebuie să vă spun, dacă nu știți, că Bryn Terfel se află la al doilea mariaj, cu o tânără și celebră harpistă, Hannah Stone, și că glumește mereu pe seama diferenței de vârstă dintre ei, spunând ... "bine că nu avem încă niciun Dr Malatesta prin preajmă"...

Terfel este unul dintre cei mai convingători și versatili artiști lirici. Iar rolul Don Pasquale, deși rol de opera buffa, a fost - mai mult decât luat în "serios" de el. "Comedy is a serious business" - spune marele artist... ceea ce a precizat și tenorul Ioan Hotea, în interviul cu care voi însoți difuzarea spectacolului din 2 noiembrie cu opera Don Pasquale, din această sâmbătă.

Până atunci însă, câteva date despre tânărul nostru tenor, care a interpretat rolul Ernesto , alături de megastarul galez...

Ioan Hotea, un tânăr care urcă treptele Excelenței

La nici 30 de ani împliniți, tenorul Ioan Hotea - absolvent al Universității Naționale de Muzică București - se poate lăuda cu câștigarea renumitului concurs Operalia - în 2015 ( Premiul I și Premiul Zarzuelei ), o perioadă bogată în spectacole ca solist al Operei bucureștene ( 2015-2017) și, mai ales, cu numeroase succese pe importante scene lirice internaționale, ca: Opera de Stat din Viena - Ferrando (Cosi fan tutte) și Almaviva (Bărbierul din Sevilla), Theater an der Wien - Leicester (Maria Stuarda), Percy (Anna Bolena), Lord Cecil (Roberto Devereux), Opera din Paris - Tebaldo (I Capuleti e I Montecchi), Opera din Zurich - Ernesto (Don Pasquale) sau Opera de Stat din Stuttgart - Elvino (La Sonnambula), Alfredo (La Traviata), Ferrando, Nemorino (Elixirul dragostei), Don Ottavio (Don Giovanni), Tamimo (Flautul fermecat) și Des Grieux (Manon).

La Opera Regală Covent Garden din Londra, Ioan Hotea a debutat în urmă cu 4 ani: neașteptat și, înlocuindu-l în timpul unui spectacol cu opera Elixirul dragostei pe Roberto Alagna, început deja, cu o siguranță și un succes care i-au garantat încă de pe atunci revenirea în cea mai onorantă situație: situația spectacolului din 2 noiembrie în care îl veți și asculta în această sâmbătă, Don Pasquale, într-o nouă producție și alături de megastarul Bryn Terfel în rolul titular.

Luminița Arvunescu