Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Alexandru Anastasiu - 'The Seasons' - Polifonii, 28 noiembrie 2019

Publicat: joi, 28 Noiembrie 2019 , ora 9.48

Unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai generației tinere a muzicienilor români, percuționistul și dirijorul Alexandru Anastasiu, semnează o apariție discografică recentă, sub sigla Casei Radio: "The Seasons" - "Anotimpurile" - album de autor, care-și datorează titlul - primei creații din cuprinsul discului: un captivant Concert pentru vibrafon, marimbă și orchestră: curajoasă contribuție a lui Alexandru Anastasiu în lunga serie de Anotimpuri muzicale create în locuri și spații geografice diferite.

"Anotimpuri" care suprapun marii tradiții universale a picturilor de sezon (Vivaldi și Piazzola - ca puncte de referință, dar și pagini primăvăratice, marca Rimski- Korsakov sau chiar Stravinski) - o modernitate neostentativă, firească, accesibilă, generată de însuși timbrul instrumentelor soliste lansate în circuitul internațional în secolul XX; de varietatea antrenantă a ritmurilor derivate, în mare parte, din jazz; de alternanța unor melodii succinte, repetitive, cu altele de largă respirație, pe un fundal armonic lejer, flexibil, atins, și el, de influența jazzu-lui sau de cea a muzicii de film.

"Am intenționat să recreez prin limbajul muzical anotimpurile trăite la baza munților Retezat, unde pentru mine este un mic colț de rai. Intenția mea este aceea de a împărtăși prin muzică anotimpurile în acest loc minunat. Și cum puteam să realizez acest lucru, altfel decât prin incredibila lume a instrumentelor de percuție? Să vă dau un mic exemplu, mașina de vânt, prin care îmi doresc să sugerez viscolul sau rainstickul care sugerează ploaia".

http://www.romania-muzical.ro/articol/audio-interviu-cu-percuionistul-alexandru-anastasiu-solist-al-concertului-de-la-sala-radio/2443751/15/2

Așadar, "The Seasons" - Concertul pentru vibrafon, marimbă și orchestră de Alexandru Anastasiu, o lucrare care conturează propria voce și viziune a talentatului muzician român, în contextul complex al "Anotimpuilor" universale, constituie un important punct de atracție al selecției Polifoniilor acestei săptămâni: lucrare interpretată de compozitor - la ambele instrumente soliste, în colaborare cu Orchestra Națională Radio și dirijorul David Crescenzi.


Sorina Bobeico