Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Stanislav Kochanovsky debutează la Copenhaga - ȋn direct joi, 21 noiembrie, ora 20.30

Publicat: marți, 19 Noiembrie 2019 , ora 9.58

Una dintre revelațiile artei dirijorale, tânărul rus Stanislav Kochanovsky cucerește marile orchestre europene, la Radio România Muzical vom asista live la debutul cu Orchestra Radio Daneză, după ce a stârnit reacții minunate ȋn concertele susținute cu Orchestra "Concertgebouw" din Amsterdam, "Philharmonia" din Londra și orchestrele filarmonicilor din Oslo și Stockholm, Orchestre de Paris, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, ansambluri prestigioase dintr-o listă mult mai amplă.

Mai tânăr cu 1an decât Cristian Măcelaru, Stanislav Kochanovsky s-a născut la Sankt Petersburg, unde a absolvit Conservatorul "Rimski - Korsakov" - la clasa de dirijat coral, de orgă și de dirijat de operă și muzică simfonică. Primul post l-a ocupat la Teatrul Mihailovsky din Sankt Petersburg, iar ȋntre 2010 - 2015 a profesat la Orchestra Filarmonicii de Stat din Caucaz. Ȋn 2013 debutează la Teatrul Mariinski (azi având 30 de opere ȋn repertoriu) și un an mai târziu dirijează la Roma cu aprecieri dintre cele mai măgulitoare precum, " un tânăr dirijor destinat să devină unul dintre artiștii importanți ai viitorului apropiat". Nu s-a dezis de predicția italienilor!

Repertoriul rusesc face parte din AND-ul său, la Copenhaga pregătind O noapte pe muntele pleșuv de Modest Musorgski, Simfonia a III-a ȋn la minor de Serghei Rahmaninov. Ȋn Concertul ȋn Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski protagonist va fi Augustin Hadelich - violonistul american de origine italiano-germană, câștigător al Concursului Internațional de Vioară de la Indianapolis și deținător al unui premiu Grammy.

O seară cu emoții multe, cu frumuseți sonore atât de binecunoscute, trecute ȋnsă prin filtrul sensibilității nonconformiste ale tânărului dirijor, alături de care vedeta incontestabilă a violonisticii actuale va străluci ca ȋntr-un foc de artificii.


Monica Cengher