Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În transmisiune directă de la Koln, ultima simfonie beethoveniană

Publicat: miercuri, 6 Noiembrie 2019 , ora 15.50

Vineri 8 noiembrie, Marek Janowski se va afla la Sala Philharmonie din Koln pentru a dirija Beethoven. În urmă cu 30 de ani, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1989 germanii sărbătoreau căderea zidului Berlinului, construcție de împărțea Germania între est și vest, între comunism și capitalism. Câteva săptămâni mai târziu, Leonard Bernstein dirija Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven cu a sa "odă a bucuriei" rescrisă și transformată în "odă la libertate".

La 30 de ani de la aceste evenimente, radiodifuziunea din Koln pune în programul acestei seri Simfonia a IX-a, cu al său cântec al solitudinii - "oda bucuriei". Marek Janowski reunește sub bagheta sa Corul Radiodifuziunii din Hamburg, Corul și Orchestra Simfonică ale Radiodifuziunii din Köln. Pentru ultima parte a simfoniei vor fi invitați: soprana Regine Hangler, contralta Wiebke Lehmkuhl, tenorul Christian Elsner și basul Andreas Bauer Kanabas. Și aș spune că organizatorii au apelat la un nume emblematic în persoana lui Marek Janowski, acesta fiind un dirijor care a activat în ambele părți ale cortinei de fier care a împărțit Europa timp de jumătate de secol. Mai mult decât atât, Marek Janowski sărbătorește anul acesta 8 decenii de viață.

Radio România Muzical vă propune în transmisiune directă de la Koln ultima simfonie beethoveniană, un opus pe care-l vom mai asculta și în alte versiuni în evenimente care marchează, pe de-o parte, trei decenii de la căderea zidului Berlinului, iar pe de altă parte 250 ani de la nașterea compozitorului german.

Fotografie de: Reinhold Möller

Jeanine Costache