Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Două vedete ale artei interpretative mondiale la Auditoriumul Parco della Roma

Publicat: vineri, 25 Octombrie 2019 , ora 12.47

În prima zi a lunii noiembrie veți putea asculta în transmisiune directă de la Roma concertul susținut de Orchestra Academiei Naționale "Santa Cecilia" sub bagheta lui Antonio Pappano, solistă va fi legendara pianistă Martha Argerich.

După debutul spectaculos al acestei seri de excepție, cu Uvertura operei "Euryanthe" de Carl Maria von Weber, Concertul nr.1 în Mi bemol major de Franz Liszt va fi lucrarea de forță în care o veți putea asculta pe Martha Argerich, ea se situează în prezent printre cei mai mari pianiști ai secolelor 20 și 21. A început să cânte la pian la vârsta de 3 ani, s-a mutat în Europa în 1955 împreună cu familia, a studiat în Austria cu Friedrich Gulda. La 16 ani a câștigat Concursul Internațional de la Geneva și Concursul Feruccio Busoni la distanță de trei săptămâni unul față de celălalt, cu repertorii diferite. Din 1980 și-a început cariera de solistă concertistă, a susținut și memorabile recitaluri solo sau în ansambluri de muzică de camera, în special în duo. Martha Argerich a fost admirată de asemenea pentru tenacitatea cu care a susținut de-a lungul timpului, diverși tineri interpreți de valoare pe care care i-a promovat în special în festivalul său, "Proiectul Martha Argerich".

În partea a doua a concertului pe care îl veți putea urmări la Radio România Muzical de la ora 21,30 dirijorul Antonio Pappano ne oferă Simfonia a II-a op. 61 în Do major de Robert Schumann. Deși are origini italiene, Antonio Pappano s-a născut în Anglia în1959, el a fost înobilat cu titlu Knight Bachelor - o familie străveche de cavaleri englezi, acest rang există din timpul regelui Henric al-3-lea al Angliei. Așadar Sir Antonio Pappano a ocupat din 2002 postul de director muzical la Royal Opera House, Covent Garden, din Londra, de altfel el este cunoscut în întreaga lume ca un mare dirijor de operă. Cariera simfonică și-a desfășurat-o la pupitrul unor orchestre faimoase din întreaga lume, London Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Orchestrele Filarmonicilor din Berlin și Israel sau la Concertgebouw.

Din 2005 Antonio Pappano este director muzical al Orchestrei Academiei Naționale "Santa Cecilia" din Roma pe care o dirijează și în seara de 1 noiembrie, în concertul care are loc la Auditoriumul "Parco della Musica" din Roma.


 

Laura Ana Mânzat