Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

'Moștenitorii României muzicale': la Sala Radio, Imagine Chopin, recital susținut de pianista Sînziana Mircea și invitatele ei

Publicat: joi, 24 Octombrie 2019 , ora 16.37


Una dintre cele mai îndrăgite pianiste române din tânăra generație, pianista Sînziana Mircea, susține pe 14 noiembrie, la Sala Radio, recitalul Imagine Chopin: un concept inedit care împletește lucrări ale binecunoscutului compozitor polonez cu transcripții pentru pian, chitară și soprană realizate chiar de solistele concertului, precum și proiecții multimedia.

Alături de Sînziana Mircea, pe scena Sălii Radio vor urca chitarista Raisa Mihai și soprana Amalia Lazarciuc; cele trei tinere muziciene sunt profesoare la MuseArt Academy, asociația MuseArt fiind organizatoare a întregului proiect "Imagine Chopin" care a constat și în alte patru recitaluri susținute în luna octombrie la Londra, Bistrița, Târgu-Mureș și Sfântu Gheorghe.

Recitalul Imagine Chopin de la București, din 14 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio, este organizat sub semnul proiectului "Moștenitorii României muzicale" împreună cu Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, o confirmare pentru statura și valoarea muzicienelor, dar și pentru calitatea programului muzical, inedit în peisajul muzical românesc.

Sînziana Mircea: "Imagine Chopin" este o invitație la imaginație, un concept care duce muzica lui Chopin dincolo de dimensiunea obișnuită pentru pian solo și o aduce în zilele noastre prin ritmuri, asocieri și efecte inovative. Călătoria începe cu unele dintre cele mai reprezentative piese din creația chopiniană, pășind pe urmele valsurilor, nocturnelor, baladelor sau polonezelor în forma originală.

Pianului i se alătură apoi o soprană și o chitară. Acesta este momentul în care poarta imaginației se deschide către un univers paralel. Preludiul în mi minor pentru pian solo răsună acum într-o formulă camerală inedită, prima noastră transcripție fiind inspirată din celebra Vocaliză a lui Rahmaninov. Acest trio subliniază fragilitatea fiecărui instrument în parte și dedică linia melodică vocii umane, cea care l-a inspirat pe Chopin în întreaga sa creație pianistică impregnată de elemente de bel-canto. În continuare, Chopin revine printr-o lucrare originală, însă de această dată, un lied: unul dintre "Cântecele poloneze"' originale compuse de Chopin în limba sa natală, cântate foarte rar pe scenele de concert.

Universul compozitorului polonez răsună mai apoi în ritmuri de fandango, prin Variațiunile ce dau titlul turneului "Imagine Chopin" pe teme din Valsul op. 69 nr. 2, inspirate din creația lui Luigi Boccherini. "Revival" este ultima etapă din călătoria noastră pe urmele lui Chopin: Nocturna op. 48 nr. 1 începe printr-un ritm vibrant, cel al Boleroului de Ravel, fiind astfel o împletire între cele două stiluri. În ambele transcripții realizate împreună cu Raisa Mihai am încercat să împletim timbrul metalic, dar și efectele de percuție specifice chitarei cu sonoritatea catifelată, dar puternică a pianului, toate răsunând sub magia muzicii lui Chopin.

Așa ni-l imaginam noi pe Chopin. Voi? Vă așteptăm la concert! "

Proiectul "Moștenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera își propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Următorul eveniment din cadrul proiectului "Moștenitorii României muzicale" va avea loc pe 24 martie 2019, cu violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Per Rundberg.

Biletele pentru recitalul din 14 noiembrie sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64.

Parteneri media: Radio România Actualități, Rador, TVR, Agerpres, Adevărul, Dilema veche, Historia, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, Editura Universul juridic, liternet.ro.

Cu sprijinul CEC BANK, Authentic Plaza, MOL Romania, Aeroview.

Biografii

SÎNZIANA MIRCEA

Pianista Sînziana Mircea își desfășoară cariera solistică pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii. La numai 20 de ani a debutat la Tokyo Metropolitan Theater și la St Martin-in-the-Fields din Londra. Recitalul său de debut la Carnegie Hall din New York a avut loc la numai 24 de ani cu casa inchisă, fiind răsplatită de publicul american cu ovații în picioare minute în șir. Această carieră solistică a început, de altfel, foarte devreme. Prima apariție publică pe scena Ateneului Român a avut loc la numai șapte ani, urmată fiind de numeroase concerte în România și Europa și chiar în America - unde a debutat la vârsta de 11 ani. Au urmat apoi primele turnee în SUA (14 ani), Japonia (20 ani) și China (24 de ani).

În anul 2019, muziciana română a debutat ca solistă a Orchestrei de Cameră Radio pe scena Sălii Radio din București într-un concert "sold out" și a susținut un amplu turneu de 9 concerte în Japonia, întâmpinat cu entuziasm de public și presa de specialitate. Astfel, ziarul Tokachi-Mainichi nota în data de 18 iunie 2019: "Sînziana Mircea a vrăjit publicul cu minunata sa artă pianistică", Obihiro, Japonia.

Anul 2019 i-a adus Sînzianei Premiul I la "Golden Classical Music Awards" International Competition, ceea ce o va readuce pe pianista română pe prestigioasa scenă americană de la Carnegie Hall în noiembrie 2019. De asemenea, în același an a câștigat două Premii I - "Salzburg" și "Amsterdam" la Grand Prize Virtuoso Competition.

Aceste premii completează portofoliul distincțiilor câștigate încă de la vârste fragede. În anul 2017, Sînziana a fost distinsă cu titlul Young Steinway Artist ca urmare a unei selecții extrem de riguroase la nivel mondial în care sunt aleși cei mai promițători tineri pianiști din lume. În anul 2016 a câștigat premiul Academiei Internaționale de Pian de la Miami, iar în 2014 a devenit primul pianist român care a obținut o bursă de la Fundașia Van Cliburn și TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy.

Cariera Sînzianei Mircea este marcată de apariții alături de orchestre filarmonice din România (Arad, Pitești, Craiova), precum și în festivaluri prestigioase dintre care amintim Festivalul George Enescu, alături de Alexandru Tomescu și Omar Massa, Festivalul "Palermo Classica", "MusicaRiva Festival" ca solistă a Washington DC Youth Orchestra. În plan solistic, a colaborat cu dirijori precum Mitsuyoshi Oikawa, Mikhail Jurowski, Gianluigi Zampieri, Cristian Neagu, Walter Attanasi, Amaury du Closel. În plan cameral, pianista concertează în mod constant alături de Alexandru Tomescu, cel mai important violonist român, în cadrul a numeroase turnee, dintre care pot fi menționate "Turneul Stradivarius" și "West meets East".

Activitatea sa discografică include două CD-uri: discul "Nihil Sine Deo" (Editura Casa Radio), clasat pe locul al treilea la concursul național pentru cel mai bun CD de muzică clasică din România in 2016, organizat de Radio România Muzical, precum și cel de-al doilea CD lansat de casa italiană Sheva Collection, în 2017, "Unending Love - Iubire nemuritoare", CD distribuit în întreaga lume de NAXOS. Înregistrările concertelor sale au fost difuzate de BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio România Muzical și alte canale principale de radio pentru muzica clasică din întreaga Europă (cum ar fi Suedia, Norvegia, Polonia).

Sînziana Mircea s-a format sub îndrumarea unor mari personalități ale lumii muzicale, precum Aldo Ciccolini, Ronan O'Hora, Pascal Roge, Boris Petrushansky, Verona Maier. Pianista română și-a început studiile la București sub indrumarea profesorilor Elena Dumitrescu, Olga Szel, Stela Drăgulin. Ulterior, a obținut diploma de licență cu calificări maxime la Hochschule für Musik und Tanz Koln (Germania) și diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra (Marea Britanie), cu o bursă generoasă oferită de Steinway & Sons UK. De asemenea, a studiat la Accademia Pianistica Imola (Italia).

Pe lângă studiile muzicale, în decembrie 2018 Sînziana a obținut diploma de master în Managementul Artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano. In același an a fondat la București MuseArt Academy, o școală de muzică în care colaborează alături de alți tineri muzicieni români. Echipa MuseArt Academy susține cursuri, concerte și evenimente educaționale pentru copii și adulți pasionați de muzică.

RAISA MIHAI

Raisa Mihai este studentă în anul III la Universitatea Națională de Muzică București. A câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de chitară, printre care Premiul II la Transilvania International Guitar Festival, Premiul I la Montenegro International Guitar Competition, categoria Duo și Premiul II la Concursul Eduard Pamfil, categoria solo. A susținut numeroase concerte în România, Muntenegru, Italia, Bulgaria, Marea Britanie.

AMALIA LAZARCIUC

Soprana Amalia Lazarciuc este masterandă în cadrul Universității Naționale de Muzică București. De-a lungul anilor, a concertat ca solistă pe scene precum Ateneul Român, Filarmonica Sibiu sau Opera de Stat din Stara Zagora din Bulgaria. De asemenea, a susținut numeroase concerte ca membră a Corului Canticum Bucuresti. Amalia Lazarciuc a participat la masterclass-uri cu mari personalitati precum Sylvia Greenberg, David Malis sau Kristen Buhl Moller.