Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Gianandrea Noseda - invitat la Poveștile de succes ale muzicii

Publicat: vineri, 27 Septembrie 2019 , ora 15.04

Pe 29 septembrie dăm startul celei de-a 11-a stagiuni de Povești de succes ale muzicii, o poveste fără sfârșit, pentru că aproape în fiecare zi se confirmă undeva, într-un colț al lumii, o nouă valoare artistică, un alt talent convingător. În toamna aceasta, împreună cu Ștefan Costache, vă vom oferi dialoguri cu câțiva dintre maeștrii invitați în ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu și sperăm să ne fiți aproape, în fiecare duminică, de la ora 16.00 sau dacă nu, accesând arhiva emisiunii de pe site-ul romaniamuzical.ro, pentru a-i asculta vorbind pe pianiștii Nelson Freire, Leif Ove Andsness, Pascal Rogé și Peter Jablonski, dirijorii Anthony Cummings și Gianandrea Noseda, violonistul Serghei Haciatrian, violoncelistul Johannes Moser, dialoguri care vor fi susținute de fragmente din înregistrările lor.

Această primă ediție vi-l aduce în atenție pe dirijorul italian Gianandrea Noseda, care a venit pentru prima oară în România în ediția 2019 a Festivalului Enescu, pentru a dirija cele două concerte ale Orchestrei Simfonice din Londra, ansamblu pe care îl conduce din poziția de dirijor principal invitat. Cu o experiență consistentă în ceea ce privește repertoriul simfonic, dar și pe cel liric acesta din urmă exersat cu profunzimea necesară unui director al Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, cu un buchet de succese la Teatrul Regio din Torino, la Teatrul Metropolitan din New York, în special în titluri franceze și o discografie deosebit de bogată realizată împreună cu Orchestra Filarmonică BBC din Manchester, Maestrul Noseda a traversat Oceanul o data cu numirea sa în postul de director muzical al Orchestrei Simfonice Naționale din Washington, începând cu stagiunea 2017-2018. A adus cu sine o diversificare evidentă a programelor de concert. Asta fără să abandoneze colaborarea, ca dirijor principal invitat, pe care o are cu Filarmonica din Israel și dând toată atenția necesară pregătirii repertoriului pentru noul post ce îl așteaptă din 2020: de director general muzical al Operei din Zurich.

Născut la Milano, pe 23 aprilie 1964, a studiat pianul, compoziția și abia la vârsta de 27 de ani a început să fie interesat de dirijat; l-au ajutat ulterior lecțiile cu trei maeștri ai baghetei: Donato Renzetti, reper al școlii de dirijat italiene, Myung-Whun Chung și Valery Gergiev, pe care l-a cunoscut la Academia Chigiana, în vara lui 1997 și de la care a învățat apoi subtilitățile muzicii rusești. Biografia lui Gianandrea Noseda menționează debutul la pupitrul dirijoral în anul 1994, împreună cu Orchestra Simfonică Giuseppe Verdi din Milano; cariera sa a evoluat treptat, dar cu pași mari, ajungând la această recunoaștere fabuloasă, atât pe continentul european, cât și pe cel american.

Cavaler al Meritului Republicii Italiene, numit dirijorul anului 2015 de către revista Musical America, dar și al anului 2016 în Gala International Opera Awards, Gianandrea Noseda este fără îndoială unul dintre liederii generației actuale de șefi de orchestră, pe care vă invit să îl ascultați duminică, 29 septembrie, de la ora 16.00.

Monica Isăcescu