Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea stagiunii 2019-2020 a Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen în transmisiune directă la Radio România Muzical

Publicat: joi, 26 Septembrie 2019 , ora 16.12

Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen propune pentru începutul stagiunii 2019-2020 Simfonia a II-a - Învierea de Gustav Mahler.

În 27 septembrie, de la ora 21.00, Radio România Muzical preia în transmisiune directă a doua dintre cele trei seri dedicate simfoniei mahleriene. Toți muzicienii implicați, spun organizatorii, Corul și Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, soprana Katharina Konradi și mezzzosoprana Okka von de Damerau și, nu în ultimul rând, dirijorul Daniel Harding - cel care o legătură specială cu muzica lui Maher - își reunesc forțele pentru a transforma monumentala simfonie într-o experiență copleșitoare. Nici nu are cum să fie altfel dacă interpretarea va aparține unui ansamblu cu o tradiție de 70 ani, aniversați chiar în 2019, dirijat de un muzician britanic - Daniel Harding, oaspete bine primit de către Orchestra Radiodifuziunii Bavareze încă din 2005. În 2019, Daniel Harding s-a mai aflat la pupitrul reputatului ansamblu dirijând, în luna iunie, Bartok, Ravel și Berlioz. După cum bine știți, în cea de-a patra mișcare, în care auzim cântecul magic "Urlicht" - "Iluminație", Mahler include vocea umană pentru prima dată în universul său simfonic. Aici vor intra în scenă mezzo-soprana Okka von der Damerau, căreia i se va alătura soprana Katharina Konradi în marea scenă finală. Aceasta o va înlocui pe Hanna-Elisabeth Müller care a fost nevoită să-și anuleze participarea la concertele din 26, 27 și 28 septembrie; o anulare datorată unui eveniment fericit din viața sa - nașterea primului său copil.

Sinfonia nr.2 Învierea - lucrare care i-a asigurat celebritatea lui Mahler încă din timpul vieții, o veți asculta în transmisiune directă de la Centrul Cultural Gasteig din München; un centru multicultural care adăpostește mai multe instituții germane de cultură: Orchestra Filarmonicii din München, Conservatorul Richard Strauss, Universitatea Populară și Librăria Municipală. (Radio România Muzical - vineri 27 septembrie, ora.21.00)

Jeanine Costache