Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Frankfurt: Sol Gabetta si Pablo Heras-Casado

Publicat: marți, 11 Iunie 2019 , ora 7.59

Stagiunea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Frankfurt aduce în atenție în această săptămână două lumi sonore complet diferite. Prima parte a serii este consacrată muzicii lui Dmitri Șostakovici - cu două lucrări contrastante ca zonă expresivă și manieră componistică: Uvertura festivă op.96 și cel de al doilea Concert pentru violoncel și orchestră op.126.

In discografia violoncelistei Sol Gabetta acest opus a apărut deja acum un deceniu, versiunea fiind realizată alături de Filarmonica din Munchen; pe același album este gravată și Sonata pentru violoncel a marelui muzician al perioadei sovietice, iar în acea înregistrare muziciana originară din Argentina a avut-o drept parteneră pianistică pe...Mihaela Ursuleasa.

Așa cum au remarcat mai toți comentatorii acelei producții discografice, este foarte greu să nu fii tentat să compari oricare variantă interpretativă a dramaticului Concert nr.2 cu cea semnată de dedicatarul acestui opus scris în 1966: legendarul Mstislav Rostropovici... In ceea ce o privește pe Sol Gabetta, amprenta ei a fost una mai degrabă lirică, învăluită în discreție și căldură... Aștept cu nerăbdare să urmărim împreună această ipostază solistică, re-așezată după un deceniu, în colaborarea cu o altă orchestră germană, aflată sub conducerea unui dirijor spaniol în plină consacrare internațională: Pablo Heras Casado.

După pauză, afișul de la Alte Oper din Frankfurt anunță pagini de referință ale repertoriului simfonic francez, de la opusuri scrise de Claude Debussy în pragul secolului XX - două dintre cele 3 Nocturne încheiate în 1899, urmate apoi de două dintre cele 3 Imagini pentru orchestră, iar în final - celebrul Poem coregrafic "La Valse" de Maurice Ravel. Iată o veritabilă... regie a tablourilor prezentate, într-o desfășurare cinematografică parcă... Contraste, relief, culoare a expresiei muzicale - iată propunerile repertoriale ale serii de vineri, 14 iunie, la Scena europeană, în transmisiune directă!

Anca Ioana Andriescu