Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Înscrieri la preselecția națională pentru concursul Concertino Praga

Publicat: luni, 10 Iunie 2019 , ora 9.58

Uniunea Europeană de Radio ne-a trimis informații despre ediția din 2020 a concursului Concertino Praga. Concertino Praga este cea cea mai importantă competiție pentru tineri muzicieni derulată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio, asociație care reunește radiodifuziunile publice europene. De-a lungul a peste 50 ani de istorie ai concursului, numeroși artiști români au participat și au și câștigat premii la această competiție. Cel mai recent, laureată a concursului este pianista Eva Garet care în 2019 a obținut mențiune.

Pentru 2020, competiția se adresează următoarelor categorii:

- vioară, violoncel, pian, clavecin, acordeon și harpă - pentru tinerii născuți de după data de 1.01.2005;

- flaut, oboi, clarinet, fagot, trompetă, corn, saxofon și trombon - pentru tinerii născuți după 1.01.2004.

Concursul Concertino Praga se desfășoară în prima etapă ca o competiție de înregistrări puse la dispoziție de radiodifuziunile publice din fiecare țară membră UER. Pentru fiecare înregistrare audio, trebuie furnizat și un martor video; este recomandabil ca înregistrările să fie realizate în cadrul unor concerte/recitaluri. De asemenea, concursul nu se desfășoară pe categorii de instrumente; vor fi premiați cei mai buni participanți, indiferent de instrumentul la care cântă. Începând de anul acesta, organizatorii cehi oferă și premii în bani: 5 000 EUR pentru locul întâi, 2 800 EUR pentru locul al doilea, 1 700 EUR pentru locul al treilea. Câștigătorul absolut al concursului va înregistra un CD în studiourile Radiodifuziunii Cehe. Cei 4 finaliști ai concursului vor evolua în ultima etapă la Praga, în 12 septembrie 2020, urmând ca premianții să participe și la un turneu în Cehia, între 14 și 20 septembrie 2020. Organizatorii acoperă costurile deplasării pentru finaliști și premianți, mai puțin costul de transport, care va fi preluat de Radio România Muzical.

Radio România Muzical, în calitate de reprezentant al României în cadrul Uniunii Europene de Radio, intenționează să realizeze o preselecție națională pentru participarea la acest concurs în noiembrie 2019, evoluțiile din preselecție urmând să fie înregistrate audio și video, jurizate de un juriu național și apoi trimise, conform regulamentului, până la data de 15 decembrie 2019, către juriul internațional al concursului.

Înscrierea pentru preselecția națională se realizează prin transmiterea unui mail către adresa octavia.galescu@radioromania.ro care să cuprindă: numele participantului, clasa, școala, profesorul, instrumentul, data nașterii, date de contact (telefon, mail, inclusiv ale părintelui/profesorului) și programul propus pentru preselecția de la București, din luna noiembrie. Programul este la libera alegere, dar trebuie să fie alcătuit din minim trei piese, de preferință, din stiluri diferite. Durata maximă a programului: 20 minute. După data limită de înscriere, fiecărui candidat i se va trimite și lucrarea impusă de către organizatori, pentru a o studia și a o prezenta în luna noiembrie 2019 la București. Data limită a înscrierii la preselecția din noiembrie de la București: 1 iulie 2019.

Menționăm că pentru preselecția națională de la București, nu acoperim costuri de cazare și transport, iar candidații trebuie să se prezinte alături de propriul corepetitor.