Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Jordi Savall inaugurează anul aniversar Beethoven, 2020

Publicat: marți, 4 Iunie 2019 , ora 12.22


Vineri, 7 iunie 2019, veți avea ocazia să ascultați, în transmisiune directă de la Barcelona, concertul susținut de Orchestra "Le Concert des Nations" la Auditoriumul "Pablo Casals", sub conducerea lui Jordi Savall.

Jordi Savall a înregistrat Simfonia "Eroica" de Beethoven în 1994. Deși acest album a avut un succes enorm, muzicianul catalan nu a mai oferit, de atunci, publicului nicio altă înregistrare cu lucrări de Beethoven. Concertul de vineri, 7 iunie, pe care postul Radio România Muzical vi-l oferă în transmisiune directă, este unic în primul rând pentru faptul că avem din nou ocazia, după atâția ani, să ne delectăm cu maniera originală a lui Jordi Savall de a interpreta creații beethoveniene, dar și pentru faptul că este primul dintr-un proiect care se întinde pe parcursul a doi ani, 2019-2020, o manieră proprie a artistului de a aniversa cei 250 de ani care se vor împlini în 2020, de la nașterea lui Beethoven.

Veți avea ocazia să ascultați ansamblul "Le Concert des Nations", o orchestră care evoluează pe instrumente de epocă, înființată în 1989 chiar de Jordi Savall. Numele acestei formații este o parafrază după titlul culegerii de lucrări de muzică de cameră aparținând lui François Couperin, "Les Nations", publicată de acest autor francez în 1726.

"Le Concert des Nations" este Orchestra Capelei Regale din Catalonia și are în repertoriu creații din Baroc până la Epoca Romantică, mai exact de la 1600 până în jurul anului 1850. Interesant este faptul că Jordi Savall și orchestra sa au intrat în atenția publicului în anul 1991 când au interpretat muzica filmului francez "Tous les matins du monde" care reconstituie viața gambistului și compozitorului din secolul XVII, Marin Marais.

Veți asculta vineri, 7 iunie, de la ora 21.00 Simfoniile 1, 2 și 4 de Ludwig van Beethoven, în viziunea lui Jordi Savall aflat la pupitrul orchestrei "Le Concert des Nations".


Laura Ana Mânzat