Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Cristian Măcelaru, portret în două părți la 'Concerte de cinci stele!'

Publicat: vineri, 24 Mai 2019 , ora 11.26

Un tânăr dar deja renumit maestru al baghetei, Cristian Măcelaru și-a început cariera ca violonist în "rolul" celui mai tânăr concert-maestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami, avea pe atunci doar 19 ani. Ca șef de orchestră, a devenit cunoscut în februarie 2012, când a dirijat Chicago Symphony Orchestra, ca înlocuitor al lui Pierre Boulez, fiind foarte apreciat atât de public cât și de critică. În 2014 a câștigat Concursul Internațional de Dirijat "Georg Solti". De atunci este invitat la pupitrul celor mai importante orchestre din SUA dintre care amintesc Chicago Symphony, Detroit Symphony, San Francisco Symphony, Orchestrele Filarmonicilor din New York sau Los Angeles. A colaborat desigur și cu orchestre europene de prestigiu.

Cristian Măcelaru a fost numit în 2015 Director Muzical al Festivalului de Muzică Contemporană "Cabrillo", cel mai mare eveniment din SUA dedicat muzicii noi pentru orchestră iar începand cu stagiunea 2019-2020, el a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

Veți putea urmări la Radio România Muzical, în retransmisie, două concerte din palmaresul acestui talentat șef de orchestră român, cu o carieră internațională de anvergură. El a dirijat la 14 iulie 2018 Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze la Bad Kissingen, cu un program care a inclus Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Robert Schumann, în colaborare cu violonista Alina Ibragimova, dar și Simfonia a-9-a op.95 "Din lumea nouă" de Antonin Dvorak. Un alt eveniment deosebit, mai recent, care l-a avut de asemenea ca personaj central pe Cristian Măcelaru, a fost și Concertul susținut de soprana Dorothea Röschmann și Orchestra Simfonică din Berlin la Filarmonica din Capitala Germaniei, la 22 februarie 2019. Lucrările interpretate au fost Simfonia a III-a op. 90 în Fa major de Johannes Brahms, poemul dansant "Jocuri"de Claude Debussy și Liedurile compuse de Richard Wagner pe versuri de Mathilde Wesendonck.

Nu ratați această dublă întâlnire cu dirijorul Cristian Măcelaru, în cele două ediții ale emisiunii Concerte de cinci stele, din 29 și 30 mai, de la ora 15.30!


Laura Ana Mânzat