Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Capodopere romantice în direct de la Copenhaga

Publicat: joi, 16 Mai 2019 , ora 14.06

Joi 23 mai 2019 veți putea asculta la Radio România Muzical, concertul susținut de această orchestră de prestigiu, Orchestra Simfonică Națională Daneză, una dintre cele mai vechi orchestre de Radio din Europa, înființată în 1925 și condusă din 2004 de Thomas Dausgaard căruia i-au succedat Rafael Frühbeck de Burgos apoi, începând cu anul 2014, Fabio Luisi.

Șef de orchestră italian, în vârstă de 60 de ani, cu o înaltă pregătire atât în domeniul muzicii simfonice cât și în cea de operă, Fabio Luisi ne propune două lucrări ale perioadei de vârf a Romantismului muzical. În prima parte a concertului, care va avea loc la Sala Radiodifuziunii Daneze, va fi interpretat Concertul nr.2 în La major pentru pian și orchestră de Franz Liszt. Solistul serii va fi pianistul Alessandro Taverna, de asemenea cu origini italiene, născut la Veneția în 1983 pe care presa de specialitate l-a numit "Un succesor al marelui său compatriot, Arturo Benedetti Michelangeli". El a câștigat mai multe competiții pianistice internaționale de prestigiu de la Leeds, Londra, Hamamatsu, Minneapolis.

Cea de-a doua parte a concertului va fi dedicată lui Hector Berlioz. S-au împlinit la 8 martie, 150 de ani de la trecerea sa în eternitate și întreaga Europă muzicală l-a comemorat pe acest mare reprezentant al romantismului francez. El a schimbat fața muzicii când a compus Simfonia Fantastică, la vârsta de 27 de ani, conturand programatismul ca o trăsătură definitorie a lucrărilor sale. Așadar în partea a doua a concertului susținut, joi 23 mai 2019, de Orchestra Simfonică Naționala Daneză la Sala Radiodifuziunii Daneze, veți putea asculta tocmai Simfonia Fantastică op.14 de Hector Berlioz, la pupitru se va afla Fabio Luisi.


Laura Ana Mânzat