Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

André Previn la Concerte de cinci stele

Publicat: joi, 16 Mai 2019 , ora 14.01

În calitate de compozitor, André Previn a abordat toate genurile, ramân de referință concertele sale dar și operele pe care ni le-a lăsat, dintre care amintesc bine cunoscuta lucrare "Un tramvai numit dorință" pusă în scenă în întreaga lume.

Orchestrele care l-au avut oaspete în mod constant pe André Previn sunt London Symphony Orchestra sau Filarmonicilor din Londra și New-York dar și Orchestra Filarmonicii din Oslo.

Născut la 6 aprilie 1929 în Germania la Berlin, el s-a instalat în SUA în copilarie, împreună cu familia, în anul 1939, fugind de prigoana nazistă împotriva evreilor. S-a afirmat la Hollywood ca aranjor și compozitor, a obținut de patru ori premiul Oscar pentru coloana sonoră a unor filme cum ar fi "Gigi", "Porgy and Bess", "Irma la Douce" sau "My Fair Lady". André Previn ne-a părăsit în urmă cu trei luni, la 28 februarie, la venerabila vârstă de 90 de ani.

Vă oferim în retransmisie două concerte în care André Previn s-a aflat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Oslo, pe scena Sălii de Concerte din capitala norvegiană, înregistrări din 2003 și 2006, printre care se numără Concertul nr. 5 KV 219 în La major pentru vioară și orchestra de Wolfgang Amadeus Mozart, solistă Elise Båtnes, Uvertura op. 62 "Coriolan" și Simfonia a IV-a op. 60 în Si bemol major de Ludwig van Beethoven dar și grandioasaSimfonie a 9-a în Re major de Gustav Mahler, o lucrare căreia autorul i-a dat numarul 10 dintr-o superstiție legată de cifra 9 pe care vroia să o eludeze, cu gândul la ultimele creații simfonice lăsate de Beethoven, Schubert sau Bruckner. Se pare ca nu a reușit, Simfonia a-IX-a în Re major a fost și pentru Mahler ultima pe care a definitivat-o.


Laura Ana Mânzat