Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dmitri Kitajenko dirijează Orchestra Simfonică Națională Daneză - transmisiune directă

Publicat: marți, 7 Mai 2019 , ora 13.31

Joia aceasta, 9 mai, puteți asculta în transmisiune directă de la Copenhaga un minunat concert, cu un program ce conține câteva dintre cele mai iubite opusuri Romantice (și post-Romantice): Serenada op. 48 în do major pentru orchestră de coarde de Piotr Ilici Ceaikovski, Concertul nr. 3 op. 30 în re minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov și fragmente din muzica baletului Spartacus de Aram Haciaturian. Dirijorul rus Dmitri Kitajenko conduce Orchestra Simfonică Națională Daneză, iar solista serii este pianista Anna Vinnitskaya, care debutează, cu acest prilej, pe scena Sălii de concerte a Radiodifuziunii Daneze din Copenhaga.

Dacă Vinnitskaya se află la prima colaborare cu ansamblul danez, Kitajenko îi cunoaște deja bine pe membrii acestei orchestre, al cărei principal dirijor invitat a fost ani de zile. Născut în 1940 la Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), Dmitri Kitajenko a studiat la Conservatorul Rimski-Korsakov, lucrând apoi la Moscova cu Leo Ginzburg și la Viena cu Hans Swarowski și Karl Österreicher. În 1969 a fost laureat al primei ediții a Concursului internațional de dirijat Herbert von Karajan, la vârsta de 29 de ani a fost numit dirijor principal al Teatrului Stanislavski din Moscova, iar în 1976 a devenit dirijor principal al Filarmonicii moscovite. În 1990 Kitajenko s-a mutat în Vest, lucrând, succesiv, cu Orchestra Radio din Frankfurt, Orchestra Simfonică din Berna și Orchestra Filarmonicii din Bergen, preum și cu Orchestra Simfonică KBS din Seul, ansamblu al cărei dirijor șef a fost, vreme de cinci ani, din 1999. Între 2012 și 2017 a fost dirijor invitat principal al Orchestrei Konzerthaus din Berlin, în septembrie 2015 fiind numit dirijor onorific al Orchestrei Filarmonicii din Qatar. Discografia lui Dmitri Kitajenko înseamnă mai bine de 250 de imprimări, majoritatea realizate împreună cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, cu Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, cu Orchestra Filarmonicii din Bergen și cu Orchestra Simfonică Națională Daneză.

Partenera de scenă a artistului rus este pianista Anna Vinnitskaya, de asemenea originară din Rusia; ea locuiește, însă, din anul 2002, la Hamburg. În acest oraș din nordul Germaniei Vinnitskaya a studiat, la Conservatorul local, cu Evgheni Koroliov, în prezent predând ea însăși în cadrul instituției (sigur, atunci când nu concertează în întreaga lume). Numele ei a devenit cunoscut odată cu câștigarea, în 2007, a premiului întâi la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles. Cariera ei a luat, evident, avânt, de atunci înainte, Anna cântând, între alții, cu dirijori ca Andris Nelsons, Kirill Petrenko, Marek Janowski și Vladimir Fedoseyev. Înregistrările pianistei - cu opusuri de Șostakovici, Brahms, Rahmaninov și Bach - au fost foarte apreciate, fiind recompensate cu premii ca Diapason d'Or și ECHO Klassik.

Transmisiunea directă începe la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Irina Cristina Vasilescu