Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ediție specială a Grădinii de sunete - de Ziua Radio România Muzical

Publicat: vineri, 22 Martie 2019 , ora 11.26

Ediție specială a Grădinii de sunete - de Ziua Radio România Muzical, cu o selecție de înregistrări din evenimente organizate de postul unic de radio în peisajul românesc dedicat exclusiv muzicii clasice și de jazz.

Prima înregistrare ne poartă către toamna anului 1999, când, la doi ani de la înființare, Radio România Muzical organiza Festivalul Internațional Chopin, pentru a cărui concepție și coordonare prima directoare a postului, Mihaela Doboș, avea să fie distinsă cu Premiul Criticii Muzicale, secțiunea Evenimentul Stagiunii Muzicale Radio. Printre oaspeți - Elisabeth Leonkaja, stea a pianisticii internaționale, invitată să cânte, în 17 octombrie, la Sala Radio, ambele concerte pentru pian și orchestră ale romanticului polonez, împreună cu Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Horia Andreescu. Dintre ele, am inclus în selecția noastră Concertul nr.2 op. 32 în fa minor.

Am ales următoarele înregistrări - din cuprinsul seriei de evenimente muzicale prilejuite de împlinirea a 20 de ani de existență a postului nostru de radio: ne referim la concertele din 16, 23 și 24 martie 2017: primul - un recital Bach, susținut de violonistul Alexandru Tomescu, prieten vechi al Radio România Muzical, artist care câștigase, cu câteva luni înainte, titlul Discul Anului 2016, în urma clasării pe primul loc în preferințele ascultătorilor noștri a albumului "Bach to basics", cuprinzând integrala lucrărilor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach. Dintre paginile interpretate în cadrul recitalului susținut la Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, am selectat Sonata nr.1 BWV 1001 în sol minor și Largo și Allegro Assai din Sonata nr.3 BWV 1005 în Do major.

Cel de-al doilea concert al seriei aniversare, desfășurat tot la Sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, a avut-o protagonistă pe Luiza Borac, pianista română conferind evenimentului o încărcătură emoțională aparte, punându-l sub semnul centenarului nașterii lui Dinu Lipatti și asimilându-l astfel amplului turneu european pe care l-a întreprins în decursul anului 2017: "Homage Dinu Lipatti 100", programul concertului constând în opusuri și transcripții de Dinu Lipatti, de asemenea, lucrări de Chopin și Liszt, având, toate, o strânsă legătură cu Dinu Lipatti - compozitorul și interpretul. Din cuprinsul acelui recital desprindem Arie din Cantata BWV 208 de Johann Sebastian Bach și două pagini de Franz Liszt: "Asupra celui de-al 104-lea Sonet al lui Petrarca" și "Vis de dragoste".

Seria manifestărilor aniversare a culminat în data de 24 martie 2017, când pe scena Studioului Mihail Jora au urcat, alături de Orchestra Națională Radio, pianista Alexandra Dariescu, prezență activă în circuitul concertistic internațional, artistă stabilită în Marea Britanie, și dirijorul Cristian Măcelaru, muzician cu o impresionantă carieră în spațiul artistic nord-american, din 2012 dirijor asociat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia (amintim că din această toamnă Cristian Măcelaru va prelua funcția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Koln). Din programul concertului ne-am oprit asupra Concertului nr.2 op.18 în do minor de Serghei Rahmaninov.

Vă invităm să ne însoțiți în această călătorie aniversară, în ediția din 24 martie 2019 a Grădinii de sunete, între orele 10.30 - 12.25, la Radio România Muzical.

Sorina Bobeico