Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Soprana Valentina Crețoiu - o legendă a artei lirice

Publicat: luni, 11 Martie 2019 , ora 13.26

În 12 martie se împlinesc 110 ani de la nașterea uneia dintre cele mai mari soprane pe care le-a avut țara noastră - Valentina Crețoiu. În 1929, la 20 de ani, tânăra singuratică și introvertită ce se apropiase cu dăruire de arta lirică avea să cucerească publicul cu puritatea interpretărilor sale vocale. Cu personajul Violetei Valery dintr-o producție studențesacă a operei "Traviata" îl determină pe dirijorul Ionel Perlea să-i ofere un contract la opera bucureșteană, unde debutează în opera "Tannhauser" de Richard Wagner. Urmează Lauretta din "Gianni Schicchi" de Puccini, Margareta din "Faust", Sophie din "Cavalerul rozelor" de Richard Struss și recitaluri de lied. În 21 decembrie 1930, soprana Valentina Crețoiu este prima interpretă a celor 7 lieduri pe versuri de Clement Marot, acompaniată la pian chiar de George Enescu.

Muzicalitatea sa rafinată, acuratețea vocală și stilistică, rafinamentul jocului actoricesc, inteligența, delicatețea feminină și frumusețea caracterului, îi asigură un loc aparte între colegii de generație. Apare cu succes în toate premierele bucureștene, dar și în titluri deja existente: "Căsătoria secretă", "Parsifal", "Boris Godunov", "Lucia di Lammermoor", "Carmen", "Rigoletto", "Răpirea din serai". Valentina Crețoiu a cântat, la Opera Națională din București, 31 de ani și a împărtășit una dintre cele mai frumoase povești de dragoste cu baritonul Șerban Tassian, cel care i-a și devenit soț în 1936. Era iubită și idolatrizată, Șerban Tassian spunând, citez: "Nu există femeie mai frumoasă, mai inteligentă și mai dulce, cu o aleasă clasă și cu o mare forță de caracter, o mai dăruită ființă pentru artă, ca Valentina!…" Alături de baritonul Șerban Tassian și de tenorul Dinu Bădescu, Valentina Crețoiu a susținut spectacole la operele din Viena, Graz și Linz.

Originea socială și ideologia mentalității sale de viață s-au aflat în contrast cu regimul din perioada României comuniste, fapt care i-a prilejuit o serie de greutăți fiind anchetată, arestată, eliberată și apoi pensionată la o vârstă la care ar mai fi putut cânta. Recunoașterea meritelor sale artistice a venit abia în 2003, când, la 94 de ani, Valentinei Crețoiu i-au fost înmânate însemnele Ordinului Național Steaua României, în gradul de Cavaler.

Toate înregistrările realizate de Valentina Crețoiu sunt, astăzi, în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române. Veți asculta câteva dintre acestea la rubrica Opera și vedetele ei, dedicată sopranei Valentina Crețoiu. (Arpeggio, marți 12 martie, ora 11.00)

Jeanine Costache