Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România Muzical – postul de radio european la care pot fi ascultate în direct cele mai multe concerte de pe mari scene internaționale

Publicat: miercuri, 27 Februarie 2019 , ora 12.59
În data de 26 februarie 2019, EBU a făcut publică o statistică referitoare la schimburile muzicale derulate  pe parcursul anului 2018 în cadrul acestei organizații care reunește radiodifuziunile publice europene, cu membri asociați din America, Asia și Australia.

 Acest raport arată că Radio România, prin Radio România Muzical, a transmis în direct cele mai multe dintre concerte sau spectacole de operă, dintre membrii EBU, respectiv, un număr de 85 de evenimente în direct. A doua în această statistică este Radiodifuziunea Italiană cu 66 de concerte în direct, pe locul următor plasându-se Radiodifuziunea Daneză, cu 59 de concerte în direct.

Pentru Radio România Muzical, preluarea în direct a concertelor și spectacolelor de operă de pe scenele internaționale, producții propuse de partenerii din EBU, este o prioritate. A putea asculta la radio marile nume ale artei interpretative din prezent, este o șansă pe care o radiodifuziune publică trebuie să o ofere ascultătorilor săi. De la Teatrul Metropolitan din New York și Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra sau Musikverein din Viena, din cadrul unor concerte de stagiune sau din cadrul unor binecunoscute festivaluri, Radio România Muzical a propus în 2018 la fiecare patru zile, în medie, un asemenea eveniment în direct. A asculta live un concert rămâne experiența cea mai apropiată de cea ideală, a auditorului din sala de concert.

Transmisiunile directe au fost comentate de o echipă profesionistă de realizatori: Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Monica Cengher, Andreea Chiselev, Ștefan Costache, Monica Isăcescu, Laura Ana Mânzat, Irina Cristina Vasilescu. Producător Mihai Stănescu.

Tot în 26 februarie, EBU a anunțat și că dna Anca Ioana Andriescu, realizator Radio România Muzical, a fost acceptată ca vorbitor în cadrul panelului dedicat comentatorilor concertelor EBU, ce va avea loc la Dublin, între 8-11 mai 2019, parte a întrunirii experților în muzică din cadrul EBU. Anca Ioana Andriescu, cu o experiență de peste 15 ani în realizarea transmisiunilor directe internaționale, comentează, în medie, două concerte pe lună la Radio România Muzical, producții dintre cele mai dificile, precum Concertul de Anul Nou de la Viena.

Concertele în direct preluate prin EBU pot fi ascultate la Radio România Muzical, de regulă, în cadrul seriei Scena europeană” (luni-vineri, ora 21.00) si "Seara de opera" (sambata, ora 19.00, realizator Luminița Arvunescu). Atunci când nu se preiau concerte în direct, seria “Scena europeană” propune concerte înregistrate din producția EBU, realizate de Octavia Galescu și Ana Diaconu. Concerte înregistrate pot fi ascultate, de asemenea, de luni până vineri la "Concerte de 5 stele" (ora 15.30 - producător Octavia Galescu, realizatori: Ana Voinescu și Laura Mânzat), duminica, de la ora 14.00 la “Concertele lumii” (realizator Mihai Stănescu) și la “0pera în interpretări de referință” (duminica, ora 21.00, realizator Irina Cristina Vasilescu).