Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

De trei ori Beethoven cu pianistul Francesco Piemontesi - ȋn direct de la Lugano, joi 14 februarie de la 21,30

Publicat: marți, 12 Februarie 2019 , ora 11.54


Interesul pentru arta pianistului Francesco Piemontesi a explodat, pur și simplu, după anul 2007, când a câștigat râvnitul Concurs Internațional "Queen Elisabeth" de la Bruxelles. Tot ȋn 2007 numele său apărea pe albumul "Martha Argerich&Friends" - debut de bun augur pentru cariera sa internațională, mereu ȋnfloritoare, având cele mai alese colaborări dirijorale și cu evoluții ȋn săli prestigioase. Acum, la 36 de ani, pianistul născut la Locarno și stabilit la Berlin are la activ nu mai puțin de 12 albume discografice cu un repertoriu cameral și concertistic deosebit de ofertant, de la clasici la moderni, ultimul CD a apărut pe piață anul trecut și cuprinde "Ani de pelerinaj" (primul an) de Franz Liszt.

"Un Alfred Brendel al zilelor noastre" este portretizat Piemontesi ȋn presa britanică, iar ȋn cea americană arta sa interpretativă e descrisă "o combinație ȋntre meticulozitatea siguranței tehnice remarcabile și introspecția cu adâncimi filozofice a expresiei". Ȋntr-adevăr, se numără printre cei mai talentați discipoli ai legendarului profesor și pianist, de la care, spune el, "am ȋnvățat să iubesc detaliul", iar ȋn arta interpretării detaliile fac diferența ȋntre o individualitate pregnantă, originală și una cu ȋnsușiri preluate mecanic, fără relief. "Am rămas plăcut impresionat de Francesco Piemontesi, un tânăr cu o experiență mare și cu o ȋnțelegere a muzicii lui Beethoven chiar foarte aparte" (dirijorul Cristian Măcelaru - 2014).

Pentru Francesco Piemontesi prima parte a anului 2019 ȋnseamnă și integrala concertelor pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, ce va fi realizată ȋn două tranșe cu Orchestra Elveției Italiene și dirijorul Markus Poschner. La Radio România Muzical ascultăm live de la Centrul de Cultură și Congrese din Lugano Concertele nr. 1 op. 15 ȋn Do major, nr. 2 op. 19 ȋn Si bemol major și nr 4 op 58 ȋn Sol major. Va fi un regal beethovenian ce se confruntă ȋnsă cu multe modele stabilite de Murray Perahia, Maria Joao Pires, Radu Lupu…


Monica Cengher