Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În transmisiune directă, George Petean pe scena Operei de Stat din Viena

Publicat: sâmbătă, 9 Februarie 2019 , ora 12.20

A început Stagiunea 2018-2019 în septembrie, cu rolul titular din opera "Nabucco" la Berlin - cu cronici excepționale. A continuat-o apoi cu: Rigoletto, în octombrie, la Teatrul "Massimo" din Palermo, iar în seara de 7 decembrie - dată la care, toată lumea muzicală și tot melomanul privesc spre Teatro alla Scala din Milano - și-a făcut debutul pe această prestigioasă scenă, cu rolul generalului Ezio din noua producție a operei "Attila" de G. Verdi, alături de Ildar Abdrazakov: un debut - îndelung aplaudat și elogiat de noi toți, consacrându-l - definitiv! - printre cei mai mari baritoni verdieni ai timpului nostru...

Mă refer, firește, la George Petean ( 43 de ani ) - minunatul bariton clujean pe care avem ocazia să-l reascultăm în transmisiune directă, sâmbăta aceasta, cântând pe scena Operei de Stat din Viena un rol scris în cea mai bună tradiție belcantistică: lordul Enrico Ashton din opera "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti; și, alături de alți 2 artiști de referință ai Prezentului nostru: soprana Olga Peretyatko ( Lucia ) și Juan Diego Florez ( Edgardo ).

"Petean - as Enrico Ashton - A Star is born!"

Petean revine pe scena Operei vieneze într-un rol care i-a adus succesul în urmă cu 5 ani la Opera "Bastille" din Paris și despre care, redactorul șef al Revistei norvegiene "Kultur Kompasset", criticul muzical Henning Hoholt, titra pe 4 octombrie 2013: " Petean - as Enrico Ashton - A Star is born!" - în condițiile în care, rolul titular fusese înterpretat de soprana bulgară Sonya Yoncheva. După acea "Lucia" pariziană, doar o frază a mai scris Henning Hoholt despre Petean în cronica sa: dar...ce frază! - " Dacă acest excelent, extrem de muzical și splendid bariton va continua tot așa, este vedetă" - și, nu a avut oare Petean, în cei aproape 20 de ani de carieră internațională, cel mai frumos parcurs artistic posibil? Eu cred că, da!Și, iată cariera de până acum a baritonului George Petean, în date:

2000 - debut pe scena internațională: Marcello ( "Boema" ) la Opera din Roma

2001 - debut la Opera de Stat din Viena: Figaro ( "Bărbierul din Sevilla" )

2002-2010 - membru al Ansamblului de soliști ai Operei de Stat din Hamburg, o serie de debuturi de rol

2003 - debut la Opera Regală "Covent Garden" din Londra : Silvio ( "Paiațe" )

2005 - debut la Opera "Bastille" din Paris: Marcello ( "Boema" )

2008 - debut la Opera de Stat din Munchen: Prosdocimo ( "Turcul în Italia" )

2009 - 2 succese verdiene importante la Viena: Rodrigo ( Don Carlo ) și Renato ( "Bal mascat" ) și cu Belcore ( "Elixirul dragostei" ) la Opera "Bastille", alături de Anna Netrebko

2010 - debut la Teatrul "Metropolitan" din New York: Marcello ( "Boema" )

2011 - debut în rolul Rigoletto la Opera din Monte Carlo

2012 - debut în rolul Simon Boccanegra - sub conducerea lui Riccardo Muti la Opera din Roma

2013 - 2 succese importante: Enrico ( "Lucia di Lammermoor" ) la Opera "Bastille" din Paris și Ezio ( "Attila" ) la Opera de Stat din Viena.

2014 - Miller ( "Luisa Miller" ) la Hamburg și Rigoletto la Munchen

2015 - debut la Choregies d' Orange cu Contele de Luna ( "Trubadurul" ), primul "Macbeth" la Opera de Stat din Viena.

2016 - Riccardo ( "Puritanii" ) la Zurich, primul Iago ( "Otello" ) la Teatro Real din Madrid, Enrico ( "Lucia" ) la Opera Regală Muscat din Oman, alături de Elena Moșuc.

2017 - 2 spectacole rămase de referință la Opera de Stat din Munchen cu rolurile: Gerard ( "Andrea Chenier" cu Jonas Kaufmann și Anja Harteros ) și Guy de Montfort ( "Vecerniile siciliene" cu: Rachel Willis-Sorensen și Erwin Schrott )

Seara de operă, 9 februarie, de la ora 20.00 - Transmisiune directă de la Opera de Stat din Viena - "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti cu: Olga Peretyatko ( foto ) , Juan Diego Florez și George Petean ( foto ). 

Luminița Arvunescu