Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Română de Tineret și Camerata Regală la Concertele Radio România Muzical

Publicat: luni, 4 Februarie 2019 , ora 14.09

"Farmecul marii muzici italiene" s-a intitulat concertul susținut de Orchestra Română de Tineret sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, în 8 noiembrie 2018, la Sala Radio. Tot anul trecut, în 25 octombrie, Cupola Ateneului Român a găzduit Concertul Regal Caritabil susținut de Camerata Regală condusă de Constantin Adrian Grigore.

În 8 noiembrie 2018, Orchestra Română de Tineret a adus pe scena Sălii Radio "Farmecul marii muzici italiene" - un concert în colaborare cu Ambasada Italiei la București. "Muzicieni predestinați să atingă sufletele" - s-a spus de multe ori despre cântul tinerilor instrumentiști care alcătuiesc Orchestra Română de Tineret. Cu sonoritatea sa inconfundabilă, devenită o veritabilă marcă națională, tinerii muzicieni susțin concerte atât în țară cât și peste hotare, mai ales sub bagheta dirijorul lor - maestrul Cristian Mandeal. În 8 noiembrie 2018, Orchestra Română de Tineret l-a avut la pupitru pe dirijorul Alexandru Ilie. Muzicienii, avându-i soliști pe trompetistul Mauro Maur și pe organistul Francoise de Clossey, au propus o incursiune de la creația barocă a lui Arcangelo Corelli la verismul lui Giacomo Puccini.

În fiecare an, Fundația Principesa Margareta a României continuă tradiția de a susține și promova cultura și talentul românesc, prin a unsprezecea ediție a Concertului Regal Caritabil. Organizat anual, în ziua de 25 octombrie, Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. Fondurile strânse din sponsorizări și donații au însumat peste 1.300.000 de euro, o investiție făcută în viitorul artistic al României. Invitații Cameratei Regale au fost anul acesta dirijorul Constantin Adrian Grigore și în postúră solistică pianistul Mihai Diaconescu și violonista Anna Țifu. Concertul în Re major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn a propus Mihai Diaconescu, un muzician care a studiat la Cluj și Helsinki și a cântat pe câteva podiumuri de concerte importante, precum: Kleiner Konzertsaal din Gasteig, Filarmonica din München, Teatrul Bibiena din Mantova, dar și în fermecătoarea Villa Carlotta de pe lacul Como. La rândul său, Anna Țifu a fost admirată în Balada lui Ciprian Porumbescu. Câștigătoare a ediției 2007 a Concursului Internațional "George Enescu", Anna Țifu este una dintre cele mai apreciate violoniste ale generației sale cu prezențe în importante centre muzicale și colaborări cu unii dintre cei mai mari dirijori ai momentului, precum Yuri Temirkanov și Gustavo Dudamel.

Selecțiuni din concertul "Farmecul marii muzici italiene" și din a unsprezecea ediție a Concertului Regal Caritabil organizat de Fundația Principesa Margareta a României sunt propunerile noastre pentru Concertele Radio România Muzical din 5 februarie 2019, ora 19.30.

Jeanine Costache